Gemeente kapt 26 bomen Oosterpark na afwateringsproblemen

Dit najaar zullen 26 bomen in het Oosterpark gekapt worden, als gevolg van de aanhoudende problemen met de waterhuishouding van het park.

Meerdere bomen in het Oosterpark moeten gekapt wordenBeeld Mats van Soolingen

Dat blijkt uit een rapport van het onafhankelijke boomtechnisch adviesbureau Prohold, dat is opgesteld in opdracht van de gemeente.

In totaal zijn 29 bomen afgestorven of op sterven na dood. Drie bomen blijven echter staan om 'ecologische redenen'. Zij hangen in het water en dat is fijn voor de schildpadden en vissen.

Nog eens twaalf bomen krijgen een slechte prognose toebedeeld, deze zullen naar verwachting het komende jaar afsterven. Voor deze bomen wordt ter zijner tijd een kapvergunning ingediend. Alle gekapte bomen zullen worden vervangen.

Nat voorjaar
Sinds de oplevering van het Oosterpark vorig jaar kampt het park met voortdurende problemen rond de waterhuishouding. Het water loopt slecht weg en zeker in het natte voorjaar van 2016 zorgde dat voor plasvorming. Het resultaat was wortelsterfte bij bomen.

Eerder dit jaar stuurde wethouder Abdeluheb Choho (Openbare Ruimte en Groen) een brief aan de gemeenteraad waaruit bleek dat de stad zich heeft vertild aan de grootscheepse renovatie van het park. Uit twee eerdere onderzoeken bleek dat snel actie ondernemen noodzakelijk was.

Meer kwaad dan goed
Rond het Oosterpark is al langer gedoe. De grootschalige uitbreiding ('Verdubbeling Oosterpark') zorgde voor kritiek van omwonenden. Zij kwamen zelf met een rapport waaruit bleek dat de renovatie het park meer kwaad dan goed zou hebben gedaan.

Overigens komt de gemeente in de monitoring met een voetnoot: niet elke dode of afstervende boom is het directe gevolg van de problemen met het overtollige water. "Het is normaal dat jaarlijks meerdere bomen afsterven, door ziekten, aantastingen, aftakening door ouderdom," is te lezen in het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden