Update

Gemeente kan zorg voor kind niet aan

Driekwart van de gemeenten heeft op papier maatregelen die mishandeling van kinderen moeten tegengaan, maar de helft weet niet eens hoeveel mishandelde kinderen in hun gemeente wonen.

null Beeld anp
Beeld anp

Risicogroepen zijn onvoldoende in beeld en voor driekwart van de gemeenten zijn de effecten van preventieprogramma's onduidelijk. Dit blijkt uit onderzoek van Kinderombudsman Marc Dullaert. Volgens hem blijft de aanpak van kindermishandeling zo 'een papieren tijger'.

Gemeenten worden vanaf januari volledig verantwoordelijk voor onderzoek naar kindermishandeling en voor hulp aan ouders en kinderen. Jaarlijks worden 118.000 kinderen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik, of ze zijn getuige van geweld tussen partners. Dullaert: 'Ik vrees dat je dit cijfer kunt verdubbelen, omdat niet alles wordt gemeld.' Naar schatting vijftig kinderen per jaar overlijden na mishandeling.

De gemeenten moeten het aantal kindermishandelingen binnen drie jaar halveren, zegt Dullaert. 'Dit onderzoek is een wake-up call, maar we bieden tegelijkertijd ook een preventiepakket aan.' Amsterdam staat bij het onderzoek in 'de betere middenmoot, vergelijkbaar met Utrecht'.

Amsterdam scoort goed wat betreft voorlichting over het zogeheten babyschudden (shaken baby syndrome), opvang van kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld en hulp aan gezinnen die, vaak als gevolg van armoede, in de maatschappelijke opvang belandden. Verbeterpunten zijn opvoedondersteuning voor ouders, voorlichting op school over geweld en onderzoek of zwangere vrouwen een veilige thuissituatie hebben.

Kinderombudsman Marc Dullaert Beeld anp
Kinderombudsman Marc DullaertBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden