Gemeente kan niets doen aan peperdure 'studentenwoningen'

Volgens de bouwvergunning hadden de nieuwe 'NorthOrleans'-appartementen in Noord studentenwoningen moeten worden. Maar nu staan de studio's, van slechts dertig vierkante meter, voor 1250 euro te huur. En de gemeente kan er niets aan doen.

Nouschka van der Meijden
De kant-en-klare-appartementen komen met een opklapbed dat met een knop uit de muur komt gevallen. Beeld Floris Lok
De kant-en-klare-appartementen komen met een opklapbed dat met een knop uit de muur komt gevallen.Beeld Floris Lok

Dat blijkt uit de antwoorden die de gemeente geeft op raadsvragen over de appartementen.

De NorthOrleans-appartementen zijn designstudio's aan de Spijkerhaven die kant-en-klaar door de fabriek worden geleverd. Qua stijl doen ze denken aan de Amerikaanse jazz-stad New Orleans. Meubels, inclusief opklapbed dat via een knop uit de muur komt vallen, zijn inbegrepen. Ook komt wekelijks een schoonmaker langs. Huur: tussen de 1050 en 1250 euro per maand.

Goedkope woningen
Toen de bouwvergunning voor de appartementen in 2014 werd afgegeven stond echter duidelijk gemeld dat de doelgroep van de woningen 'studenten' zijn. Ook meldt een gebiedsanalyse dat 'relatief goedkope woningbouw voor jongeren, studenten en starters' worden beoogd voor dit deel van Noord.

Een huurprijs van meer dan duizend euro zal voor een gemiddelde student echter onbetaalbaar zijn. Ook komt het woord 'student' nergens in de advertentieteksten van de appartementen voor.

In plaats daarvan richt de site zich volledig op 'jonge professionals' en wordt de aanwezige tuin aangeprezen als een uitstekende plek om 's ochtends je mail te checken.

Koningin Wilhelminaplein
Toch kan de gemeente niet ingrijpen. Ja, er zijn afspraken gemaakt over de doelgroep, maar juridisch blijken die afspraken niets waard. In maart 2016 verloor de gemeente een vergelijkbare zaak over een studentenhuisvestingproject aan het Koningin Wilhelminaplein.

Nieuw-West wilde studenten in het oude ROC-gebouw, maar in plaats daarvan kwamen er vooral Oost-Europese arbeiders te wonen. De Raad van State oordeelde echter dat de term 'studentenwoning' in een vergunning niet iets is waar op gehandhaafd kan worden. De komst van studenten kon dus niet worden afgedwongen.

Puntensysteem
Naast de bouwvergunning kan het college ook niet terugvallen op het erfpachtcontract om in te grijpen omdat hierin 'de doelgroep studenten niet nader gespecificeerd is'.

Ook maakte de gemeente geen afspraken met de bouwers van NorthOrleans-studio's over de huurprijs. De gemeente dacht dat de betaalbaarheid beschermd was door het puntenstelsel dat de stad hanteert om de maximale huurprijs te bepalen.

In 2015 werden de regels van het puntensysteem echter aangepast, waardoor de hoge huurprijzen van de appartementen opeens mogelijk werden. De gemeente heeft al eerder haar bezwaren geuit bij het Rijk over de effecten van deze nieuwe regels op de Amsterdamse woningmarkt.

'Bizarre huurbedragen'
Raadslid Maarten Poorter (PvdA), die de raadsvragen stelde, maakt zich niet alleen zorgen over de afwezigheid van studenten in de appartementen, maar zegt ook: 'We vrezen dat door de gekte op de woningmarkt mensen zich gedwongen zien deze bizarre huurbedragen op tafel te moeten leggen'.

Zonder concrete huurprijsafspraken en met een waardeloze studententoewijzing in de bouwvergunning, is de gemeente voor nu echter machteloos.

Lees ook:
'NorthOrleans is een vleugje Deep South in Noord' [+]
'Pandjesbaas verhuurt aan Polen in plaats van studenten' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden