Gemeente in haar maag met weer een topsalaris bij GVB

Tot twee keer toe heeft de gemeente haar tanden stuk gebeten op de beloning van de financiële topman van het GVB, die meer verdient dan de minister-president.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vervoersbedrijf GVB heeft financieel topman Tom Middelkoop een nieuw contract van vier jaar aangeboden. Middelkoop verdiende in 2016, alles bij elkaar, 210.000 euro. Dat is fors meer dan de beloningsnorm van 181.000 euro, het salaris van de premier, dat voor dit soort functies geldt.

De directeur van GVB, Alexandra van Huffelen, verdiende vorig jaar 213.000 euro. Eind vorig jaar benoemde het vervoersbedrijf een derde directeur, die ook meer verdient dan de norm.

'Rechtszekerheid boven politiek'
Amsterdam is enig aandeelhouder van het GVB en heeft vorig jaar bepaald dat de salarissen van alle organisaties waarin ze een belang heeft in lijn moeten zijn met de beloningsnorm die geldt voor semi-publieke instellingen.

Wethouder Kajsa Ollongren heeft de raad van commissarissen, die over de beloning gaat, verzocht om rekening te houden met die norm. Het verzoek werd afgewezen.

"Rechtszekerheid gaat bij ons boven politiek," zegt Hans Bakker, president-commissaris van GVB. "Wij respecteren bestaande salarisafspraken, conform de regeling van de gemeente." Middelkoop is in dienst sinds 1998.

Wel beloofden ze om de beloning in zeven jaar terug te brengen tot de norm. Ollongren verzocht om een kortere termijn. Ook dat is afgewezen. Het college schrijft in een brief aan de raad dat het 'liever had gezien dat de raad van commissarissen verder was gegaan.'

Onverantwoordelijk
Dat is formele taal waarin het sjagrijn doorklinkt. De commissarissen volgen de discussie over de beloningen, zegt Bakker. "We hebben een scherp gevoel voor maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom hebben we uit ons zelf besloten de beloning terug te brengen. Maar dat kost tijd."

Dennis Boutkan (PvdA) gaat de kwestie aan de orde stellen in de raad. Hij vindt de beloning te hoog en dat de commissarissen de wethouder hebben geschoffeerd. "De GVB-top gedraagt zich onverantwoordelijk." Hij vindt dat Ollongren de herbenoeming had moeten blokkeren.

Zie ook Republiek Amsterdam: Bij GVB heerst een abnormale beloningsstructuur

GVB-directeur Alexandra van Huffelen en financieel topman Tom Middelkoop. Beeld Iris van Lunenburg
GVB-directeur Alexandra van Huffelen en financieel topman Tom Middelkoop.Beeld Iris van Lunenburg

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden