Gemeente houdt voet bij stuk in kort geding The Seafood Shop

De gemeente blijft er in het kort geding bij dat de bedrijfsvoering van The Seafood Shop niet voldoet aan het bestemmingsplan en de winkel zijn deuren moet sluiten.

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

De raadsman van de gemeente herhaalde tijdens het kort geding dat de aanwezigheid van een frituur in de winkel duidt op horeca, en niet op detailhandel, zoals in het bestemmingsplan van de zaak staat.

De eigenaar van de viswinkel spande een kort geding aan nadat die in januari te horen kreeg dat hij zijn zaak per juni moest sluiten. De gemeente oordeelde namelijk dat het aanbod van de zaak 'te toeristisch was'. De visboer zou gemaksvoedsel - makkelijk te bereiden producten bestemd voor directe consumptie zoals kibbeling en haring - verkopen en ongeoorloofde zitgelegenheid in het filiaal hebben.

Deze bedrijfsvoering zou zo in strijd zijn met de ingevoerde stop op toeristenwinkels in het centrum. Later werd besloten dat de winkel open mocht blijven tot na het kort geding.

Mengformule
Volgens de advocaten van eigenaren valt de zitgelegenheid binnen de regels van een mengformule.

Het gemaksvoedsel zou voornamelijk betrekking hebben op de bakjes kibbeling en broodjes haring. Deze producten zijn, volgens de familie De Visscher, inherent verbonden aan het ambacht visboer.

"De gemeente gaat er met gestrekt been in en houdt de deur dicht voor overleg," zegt Pepijn de Visscher, een van de eigenaren. "We staan ervoor open om samen met de gemeente een oplossing te vinden. We hebben ook al de mogelijkheden onderzocht en aan ze gepresenteerd. De ambtenaren blijven echter letterlijk met de armen over elkaar zitten."

Oplossing
Een woordvoerder van de gemeente zegt wel degelijk open te staan voor een oplossing. "Maar deze moet wel passen binnen de regels die gelden voor deze locatie. We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, daar is dan ook geen enkel bezwaar tegen. Echter: de formule van The Seafood Shop zoals ze die nu voeren gaat verder dan een winkel, en dat geldt helaas ook voor de alternatieve plannen die ze tot nu toe aan ons gepresenteerd hebben."

Over zes tot twaalf weken doet de bezwaarschriftencommissie een uitspraak in deze zaak. Mocht het bezwaar worden afgewezen dan kunnen de eigenaren van The Seafood Shop in beroep gaan bij de rechtbank.

Lees ook: Seafood Shop vraagt Halsema sluiting te heroverwegen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden