Gemeente houdt vast aan bouwplannen Lutkemeerpolder

Een laatste poging van de oppositie om de Lutkemeerpolder groen en onbebouwd te houden is woensdag stukgelopen in de gemeenteraad.

Bart van Zoelen
Zorgboerderij De Boterbloem in de Lutkemeerpolder Beeld De Boterbloem
Zorgboerderij De Boterbloem in de LutkemeerpolderBeeld De Boterbloem

Partij voor de Dieren, Bij1 en ChristenUnie drongen er vergeefs op aan eerst te onderzoeken of de polder opgekocht kan worden en toegevoegd aan de Hoofdgroenstructuur. Daarbij kregen de partijen steun van Denk, Partij van de Ouderen, Forum voor Democratie en CDA.

Wel werd op aandringen van de coalitiepartijen GroenLinks, D66, SP en PvdA besloten dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein, dat gepland staat in de polder, zo veel mogelijk in fases gebouwd moet worden en dat elk stuk groen pas bouwrijp wordt gemaakt als de komst van bedrijven zeker is.

Ook een motie van de oppositie om 6,5 hectare beschikbaar te stellen voor de ecologische zorgboerderij De Boterbloem kreeg geen steun van de coalitiepartijen.

Wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) van Ruimtelijke Ordening bood vorige maand de mogelijkheid om met 3 hectare verder te gaan, maar volgens De Boterbloem is de boerderij dan niet levensvatbaar.

Zandwagens
Toch bleef Platform Behoud Lutkemeer 'verbouwereerd' achter. Woordvoerder Idriss Nor noemt het 'vrij ongelofelijk' dat het niet is gelukt om het stadsbestuur te overtuigen. "Dit college heeft gezegd: wij willen een andere stad. Behoud van deze polder is helemaal in lijn met wat het college beoogt. Maar ze houden vast aan wat ooit besloten is."

Het Platform is strijdbaar, zegt hij. "Als de zandwagens komen, zijn wij er ook. We geven niet op."

De Boterbloem is teleurgesteld over de gang van zaken, maar blij dat de wethouder nu heeft toegezegd in gesprek te gaan met de zorgboerderij. De aangenomen moties bieden ook wel weer kansen, zegt Alies Fernhout van De Boterbloem. "Jammer dat het zolang heeft geduurd."

Lees ook: Actie voor de Boterbloem: 'Waar is Groen en waar is Links gebleven?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden