Gemeente houdt hand op de knip: miljoenen de spaarpot in

De grootste financiële meevaller sinds jaren gaat niet naar de bewoners of de stad, maar in de spaarpot. Het volgend college krijgt ruim 30 miljoen euro mee.

Michiel Couzy en Ruben Koops
null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

Amsterdam kan voor 2018 rekenen op een enorme meevaller van 42 miljoen euro. Daarvan wordt 30 miljoen euro vrijgehouden voor het nieuwe stadsbestuur dat na de verkiezingen aantreedt.

Het overschot is veel groter dan in afgelopen jaren, waarin er gemiddeld rond de 15 miljoen euro over bleef.

De vette jaren zullen voorlopig aanhouden. Door de landelijke economische voorspoed stijgt de bijdrage van het rijk, terwijl de rentestand juist laag blijft, ook dat is gunstig voor de stadskas. Wel is nog onduidelijk wat de kabinetsformatie voor financiële gevolgen heeft voor Amsterdam.

Slavernijmuseum
Udo Kock, wethouder Financiën, gebruikt de extra inkomsten niet voor nieuwe investeringen.

Dat komt hem op kritiek te staan van coalitie- én ­oppositiepartijen: het gemeentebestuur doet te weinig aan de vervuiling van de stad, de drukte en betere infrastructuur.

"We hebben dit jaar al ontzettend veel extra geïnvesteerd, deze begroting is niet het moment om nog meer te doen," vindt Kock.

In de Voorjaarsnota, waarin het college zijn plannen en investeringen voor het komend jaar vastlegt, was al dertig miljoen uitgetrokken voor de strijd tegen de drukte en ging extra geld naar onder meer handhaving en school- en sportgebouwen. Ook zijn toen de voorbereidingskosten van de brug over het IJ apart gezet.

Het college trekt in de begroting wel één miljoen extra uit voor veiligheids- en antiterreurmaatregelen. Daar komt een paar ton bij voor de viering van vijftig jaar Bijlmer, voor een Aids­conferentie en het onderzoek naar een Slavernijmuseum.

De ruim 42 miljoen die Amsterdam extra ontvangt voor 2018 is geen reden om daar nog een schep bovenop te doen, zegt Kock. "Wij willen een solide begroting presenteren. En daarbij passen zelfbeheersing en discipline."

Verlaging drinkwatertarief
Kock besteedt een deel van de meevallers aan, wat hij noemt, het wegwerken van knelpunten in de begroting, onder meer tegenvallers bij de stadsdelen. Ook wil hij de tientallen miljoenen reserveren om de groei van de stad en prijsstijgingen op te kunnen vangen.

Het volgend college kan dit geld ook op een andere manier gebruiken. "Maar dat zou ik buitengewoon onverstandig vinden."

In de begroting gaat 5,6 miljard euro om. Dit college sluit af met een verwachte schuld van 4,3 miljard euro. Bij het aantreden was dit 4 miljard.

De lasten gaan volgend jaar, voor een gemiddeld huishouden 11,50 euro per jaar omlaag door verlaging van het drinkwatertarief en rioolheffing. Daar blijft het bij. "We hebben de afgelopen jaren al veel lasten verlicht. We zetten nu geld apart."

Lees het interview met wethouder Udo Kock: 'Ik heb nu niets meer te wensen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden