Plus

Gemeente: hogere eisen nodig voor bewindvoerders van mensen met schulden

De kwaliteit van bewindvoerders die Amsterdammers met schulden onder hun hoede nemen laat te wensen over. Jaren later moet soms vastgesteld worden dat de financiële nood alleen maar opgelopen is.

Wethouder Marjolein Moorman (Armoede).Beeld ANP

De gemeente wil daarvan af en gaat hogere eisen stellen aan bewindvoerders. Wethouder Marjolein Moorman (Armoede) heeft hierover een convenant gesloten met de beroepsgroep en de organisaties voor maatschappelijk werk.

In 2014 werd het mogelijk om vanwege problematische schulden of verkwisting een bewindvoerder te krijgen. Sindsdien is het aantal Amsterdammers dat om deze reden is toevertrouwd aan een bewindvoerder meer dan verdubbeld - van 1959 in 2016 naar 5254 in 2020.

Wethouder Moorman sprak eerder tegenover de gemeenteraad al haar zorgen uit over de ‘wildgroei’ die zij zag onder bewindvoerders. Die zijn van ‘wisselende kwaliteit’, zei de wethouder toen. Via maatschappelijk werkers en de media kwamen verhalen los over cliënten die aan het lijntje werden gehouden door hun bewindvoerder of zelfs van de regen in de drup kwamen.

Daar komt bij dat de gemeente de bewindvoerders betaalt. De wethouder noemde dat eerder ‘een perverse prikkel’. Door alle inkomsten en uitgaven over te nemen kunnen bewindvoerders rust brengen en erger voorkomen. Maar zolang de geldproblemen blijven strijken bewindvoerders maandelijks hun geld op. Het is bovendien de rechtbank die de bewindvoerders aanstelt en beoordeelt. De gemeente betaalt, maar bepaalt niet.

Met het convenant wil Moorman bereiken dat de bewindvoerders meer doen om een oplossing te zoeken voor schulden. Ook zouden ze hun cliënten eerder moeten overdragen aan de lichtere ondersteuning door het maatschappelijk werk. Dat heeft meteen het voordeel dat cliënten weer leren op eigen benen te staan.

Van de bewindvoerders wordt geëist dat ze zich aansluiten bij hun branchevereniging. Ook krijgen ze een proefperiode van een jaar als ze zich aansluiten bij het convenant.

Rotterdam

De gemeente Rotterdam sloot al een dergelijk convenant met de bewindvoerders. Daar opperde de wethouder toen de bewindvoerders niet meer te betalen als ze het convenant niet tekenen, al gaf hij meteen toe dat dit niet mag. De gemeenten gaan nou eenmaal niet over de bewindvoerders.

Een woordvoerder van Moorman erkent dat de gemeente de bewindvoerders alleen indirect kan bijsturen. Maar als zij zich niet houden aan het convenant kunnen ze bepaalde voordelen verliezen, zoals de mogelijkheid om direct een aanvraag in te dienen bij de gemeentelijke kredietbank. Ook krijgen ze dan geen mensen met schulden meer doorgestuurd vanuit het maatschappelijk werk in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden