Gemeente heeft te weinig huizen voor kwetsbare groepen

De gemeente weet bij lange na niet voldoende woningen voor kwetsbare groepen te realiseren. Hierdoor komt een voorgenomen miljoenenbezuiniging in gevaar.

Femke Roosma: 'De dak- en thuislozen mogen niet het slachtoffer worden van een ondoordachte bezuiniging' Beeld ANP
Femke Roosma: 'De dak- en thuislozen mogen niet het slachtoffer worden van een ondoordachte bezuiniging'Beeld ANP

Het college heeft zich twee jaar geleden ten doel gesteld duizend woonplekken te creëren voor mensen die nu in de maatschappelijke opvang zitten. Dat gaat niet lukken, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Er is sprake van een 'structureel tekort', valt in het stuk te lezen.

De duizend extra woningen moesten betere doorstroming van dak- en thuislozen mogelijk maken vanuit de (dure) opvang naar een vorm van begeleid, maar zelfstandig wonen. Dat is goedkoper en de praktijk wijst uit dat mensen die kampen met psychische of maatschappelijke problemen er vaak ook sneller bovenop komen als ze een eigen woning hebben.

Achterstand inlopen
Die woonplekken moeten in 2018 zijn gerealiseerd, het jaar dat ook 3 miljoen euro wordt bezuinigd op de opvang van dak- en thuislozen. Het creëren van die duizend woonplekken werd door het college als een voorwaarde gesteld voor de bezuiniging. Maar vanwege onder meer het grote aantal statushouders dat Amsterdam moet huisvesten is de vraag naar woonruimte veel groter dan het aanbod.

Vorig jaar bedroeg de vraag van kwetsbare groepen naar een woning 2196, terwijl het aanbod van sociale huurwoningen en tijdelijke huisvesting 1566 bedroeg. Aangezien de komende jaren de gemeente jaarlijks alleen al 1500 statushouders moet huisvesten is de verwachting dat de achterstand nooit wordt ingelopen.

GroenLinksraadslid Femke Roosma vindt dat de voorgenomen bezuiniging van tafel moet zolang de gemeente er niet in slaagt de duizend extra woningen te realiseren. "De dak- en thuislozen mogen niet het slachtoffer worden van een ondoordachte bezuiniging."

Leegstaande kantoren
De extra woningen die de gemeente in 2018 gerealiseerd wilde hebben, moesten tot stand komen door ­afspraken tussen gemeente, corporaties, zorginstellingen en huurdersverenigingen. Zo kunnen leegstaande kantoren worden omgebouwd tot woonruimten voor mensen met psychische problemen, drugsverslaafden en mensen die uit de gevangenis komen en geen woning hebben.

2196

Vorig jaar waren 2196 woonplekken voor kwetsbare groepen nodig, het aanbod was slechts 1566.

Vorig jaar werden slechts 33 extra woningen voor deze groep opgeleverd, terwijl het er 300 moesten zijn. Dit jaar moeten er ook 300 extra woningen komen en in 2018 zelfs 400.

Verstopte wachtlijsten
Dennis Lahey, directeur van Belangenvereniging voor Drugsgebruikers MDHG, is bezorgd over het gebrek aan doorstroom vanuit de maatschappelijke opvang.

"Deze opvang is een tussenstation voor mensen die in problemen zitten, maar geen eindstation. Maar als er onvoldoende woningen zijn dan raakt de hele keten verstopt en nemen de wachtlijsten voor de instroom ook toe."

Hij is bovendien bevreesd dat de gemeente door boekhoudkundige trucs toch gaat claimen dat de doelstelling gehaald is, bijvoorbeeld door mensen die zelfstandig een woning hebben gevonden mee te nemen in de statistieken en zo de bezuiniging van 3 miljoen toch door te laten gaan.

De gemeente laat weten dat als de doelstelling van duizend woonplekken niet wordt gehaald de bezuiniging 'verhoudingsgewijs verlaagd wordt'.

Goedkoper dan de opvang

Het idee om kwetsbare groepen zo snel mogelijk een eigen woning inclusief intensieve begeleiding toe te wijzen, gaat uit van de gedachte dat hiermee ernstigere problemen worden voorkomen.

'Housing First', zoals deze theorie wordt genoemd, is behalve effectief ook vele malen goedkoper dan opvang in de maatschappelijke opvang: de besparing per persoon die van een 24 uursvoorziening naar begeleid wonen gaat bedraagt tussen de 10.000 en 35.000 euro per jaar.

De gemeente heeft zich ten doel gesteld om in 2018 kwetsbare huishoudens die woonruimte nodig hebben, binnen drie maanden een passende woning te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden