Lezersbrief

'Gemeente heeft niets te zoeken bij aangifte Bénédicte Ficq'

Het behoort absoluut niet tot het terrein van welke Nederlandse gemeente ook om zich te mengen in een juridische strijd tegen de tabaksindustrie. Een gemeentebestuur is, de term zegt het al, verantwoordelijk voor het bestuur van een gemeente schrijft Bob Smit in een ingezonden brief.

Advocate Bénédicte FicqBeeld ANP

Ik ben geen roker, nooit geweest ook. Het mag inmiddels overduidelijk zijn dat roken slecht is en allerlei niet geringe gezondheidsproblemen oplevert.

Advocate Bénédicte Ficq heeft aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en een aantal artsen hebben zich daar bij aangesloten.

Een goed initiatief, al kun je je afvragen wat daar straks de uitkomst van zal zijn.

Maar nu sluit tot mijn verbazing ook de gemeente Amsterdam zich hierbij aan. Dit idee komt ongetwijfeld van VVD-wethouder Eric van der Burg, zelf een fervent antiroker, die zich ook al hevig meent te moeten bemoeien met hetgeen er in sportkantines wordt verkocht.

Vele kanttekeningen
Je kunt hier enorme vraag­tekens bij zetten: wat heeft een gemeentebestuur hier mee te maken? Men kan bepalen dat er in de eigen gebouwen niet meer gerookt mag worden, maar daar houdt het dan toch wel mee op.

Het behoort absoluut niet tot het terrein van welke Nederlandse gemeente ook om zich te mengen in een juridische strijd tegen de tabaksindustrie. Een gemeentebestuur is, de term zegt het al, verantwoordelijk voor het bestuur van een gemeente.

Bij de gemeente Amsterdam zijn er vele kanttekeningen te plaatsen bij het gevoerde beleid: men is er nog nooit in geslaagd welk project dan ook uit te voeren binnen de gestelde tijd en binnen het gestelde budget. Of het nu de bouw van het Stadhuis/Muziektheater, de aanleg van een metrolijn of de bouw of de renovatie van een willekeurige verkeerstunnel is.

Ernstige financiële fouten
Bij de gemeente Amsterdam blijkt niemand in staat waterdichte afspraken te maken waar het de uitvoering van projecten betreft en enige vorm van budgetbewaking is totaal onbekend.

Er worden ernstige financiële fouten gemaakt, er wordt jaarlijks voor een vermogen aan 'externe deskundigen' ingehuurd waarvan het nut nooit bewezen is. Met enige regelmaat blijken enorme bedragen 'zoek' te zijn - niemand die ook maar enig idee heeft waar dat geld gebleven is. En helemaal niemand die zich dat aantrekt of zich er ook maar in de geringste mate voor schaamt.

Wat is nu de bedoeling van deze antitabaksactie? Dat er geld uit de gemeentekas wordt gestoken in de komende, ongetwijfeld hoog oplopende proceskosten?

Eric van der Burg mag zich op persoonlijke titel aansluiten bij het initiatief van Ficq, dat is zijn goed recht. Maar nogmaals, het behoort absoluut niet tot het ­takenpakket van een gemeentebestuur.

Ga maar eens zorgen dat je ­eigen zaken op orde komen!

Bob Smit, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden