Gemeente gekort op geld voor onderwijsachterstanden

De gemeente moet het volgend jaar met zes miljoen euro minder doen voor onderwijsachterstanden. Een oproep tot terugdraaiing van de bezuinigingen heeft vooralsnog niets uitgehaald.

Dit is zo pijnlijk, zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. Beeld anp

Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) houdt vast aan de bezuiniging van 11 procent op het onderwijsachterstandenbeleid in grote gemeenten.

Dat betekent voor Amsterdam een korting van 6 miljoen op een totaalbedrag van 57 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor vroeg en voorschoolse educatie - peuterscholen voor kinderen met taalachterstanden.

Pijnlijk
De wethouder en gemeenteraadsleden zijn verbolgen over de korting, want er staat ook een vernieuwde aanpak van onderwijsachterstanden op stapel.

Met een nieuwe manier van bepalen welke kinderen tot de doelgroep behoren - voorheen werd alleen naar het opleidingsniveau van ouders gekeken, vanaf 2019 worden onder meer ook de wijk en het inkomen meegenomen - horen namelijk ook veel meer kinderen tot de gewichtenregeling. In Amsterdam zou het zelfs om 30 procent van de schoolgaande kinderen gaan.

Wethouder Simone Kukenheim: "Dit is zo pijnlijk. Juist de meest kwetsbare groep jonge kinderen wordt met deze korting geraakt. We willen dat kinderen zonder taalachterstand naar school gaan."

Geen gehoor
In februari schreef Amsterdam samen met een coalitie van organisaties als de PO raad, de vereniging van gemeenten, de G4 en kinderopvangorganisaties een brandbrief aan het ministerie over de voorgenomen korting.

Bij het ministerie kregen ze geen gehoor. Nu worden de pijlen op de Tweede Kamer gericht, waar de korting voor de zomer tijdens de behandeling van de voorjaarsnota en de begroting aan bod komt.

Kukenheim: "Als de korting doorgaat, moeten we keuzes gaan maken. Het budget wordt nu ingezet om plekken voor peuters met achterstanden te creëren, om kwaliteit te garanderen, maar ook om vakantiescholen en nieuwkomersklassen te financieren. Het is het fundament van de aanpak van kansenongelijkheid en dat wordt nu afgebroken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden