Gemeente: geen reden extra maatregelen brandveiligheid

De gemeente ziet op het moment geen aanleiding om extra maatregelen te treffen voor de brandveiligheid van hoge woongebouwen in Amsterdam.

Amsterdam Zuidoost Beeld ANP
Amsterdam ZuidoostBeeld ANP

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema naar aanleiding van schriftelijke vragen van D66-raadslid Alexander Hammelburg in een brief aan de raad. Zij baseert haar beslissing op een onderzoek naar de brandveiligheid van Amsterdamse woontorens.

Aanleiding voor het onderzoek was de brand in de Londense Grenfell toren, waarbij 79 mensen om het leven kwamen. Reportages van Nieuwsuur en Zembla concludeerden dat de brandveiligheid van veel Nederlandse flats niet zou zijn gegarandeerd.

Vluchttraphuis
Maar op basis van een steekproef lijkt het erop dat hier niet dezelfde risicofactoren aanwezig zijn als bij de Grenfell toren. De fatale afloop van de brand in de Londense toren lijkt veroorzaakt door de combinatie van brandbaar gevelmateriaal, het niet functioneren van het vluchttraphuis en het falen van brandcompartimenten.

Zo zijn de Amsterdamse gevels meestal gemaakt in metselwerk. Daardoor spelen hier niet dezelfde risico's voor de brandveiligheid. Een compleet beeld van hoeveel gevels er brandgevaarlijk wel zijn is er niet. De stadsdelen zien momenteel ook geen aanleiding zelf een grootschalig onderzoek hiernaar uit te voeren.

Mocht er wel nog verder onderzoek komen naar de brandveiligheid van woontorens in Amsterdam, zal dat zijn op initatief van hogeraf. "Het college volgt met grote aandacht de gesprekken op dit thema die momenteel op zowel Europees als op nationaal niveau gevoerd worden. Het college zal kennisnemen van de aanbevelingen en conclusies en deze waar nodig en mogelijk vertalen naar het Amsterdamse Handhavingsbeleid," aldus Halsema.

Lees ook: Steeds meer Britse flats blijken brandgevaarlijk

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden