Gemeente: geen greep op Noord/Zuidlijn

De echte kennis over de risico's bij de aanleg waren niet of onvoldoende bekend bij het projectbureau. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
De echte kennis over de risico's bij de aanleg waren niet of onvoldoende bekend bij het projectbureau. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam was tot diep in 2007 alleen op papier verantwoordelijk voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn. In de praktijk hadden commerciële ingenieursbureaus het voor het zeggen.

Die bedrijven vormden het door de gemeente opgerichte Adviesbureau Noord/Zuidlijn. Ze ontwierpen de plannen en hadden de dagelijkse leiding bij de bouwwerkzaamheden.

Uit gesprekken met direct betrokkenen, die anoniem willen blijven, blijkt dat het adviesbureau alleen in formele zin onder toezicht van het projectbureau stond. In de praktijk werd het kleine projectbureau overvleugeld door de ingenieurs van het adviesbureau.

De verantwoordelijke wethouders, Mark van der Horst (2002- 2006) en zijn opvolger Tjeerd Herrema (2006-2009), waren bezorgd over het commerciële belang dat het adviesbureau leek te hebben bij vertraging van de werkzaamheden en oplopende kosten. ''Er staat een premie op wanprestatie,'' zei Herrema tegen een medewerker.

Een ander probleem was dat de echte kennis over de risico's bij de aanleg niet of onvoldoende bekend was bij het projectbureau. In tegenstelling tot de medewerkers van het adviesbureau had dat weinig weet van de gang van zaken in de bouwput.

Omdat de wethouder alleen met zijn ambtenaren aan tafel zat, bleef wetenschap over de risico's 'verstopt' in de organisatie.

Om de greep op de metroaanleg te versterken gelastte Herrema in 2007 een fusie tussen het project- en adviesbureau. Die is inmiddels vrijwel afgerond. (BAS SOETENHORST )

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden