Update

Gemeente geeft sloopbevel voor winkelcentrum Heerlen

De gemeente Heerlen heeft een sloopbevel gegeven voor het deel van het winkelcentrum 't Loon dat op instorten staat. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Paul Depla vanavond laten weten.

© ANP Beeld
© ANP

Aanleiding voor het besluit van Depla is dat de situatie verder verslechtert. 'De druk op de pilaren in de parkeergarage neemt toe'. Burgemeester Paul Depla maakte het besluit bekend na afloop van spoedberaad met de veiligheidsdiensten. Alle betrokkenen zijn vanavond per mail geïnformeerd. De gemeente wil met gecontroleerde sloop voorkomen dat er asbest vrijkomt dat zich overal in de omgeving verspreidt. Bij een spontane instorting zou dat kunnen gebeuren.

De gemeente heeft het sloopbevel vanavond aan de vereniging van eigenaren van het centrum gemeld. In het deel dat gesloopt moet worden, bevinden zich tien winkels. Hoe de sloop gaat verlopen, kon Depla nog niet zeggen. Wel zei de burgemeester dat de sloop snel moet gebeuren om de instorting te voorkomen.

Eigenaren staan achter sloop
De vereniging van Eigenaren van 't Loon in Heerlen staat achter het plan om een deel van het winkelcentrum te slopen. Dat liet een woordvoerder van de vereniging vanavond weten. 'We komen op korte termijn met een sloopplan', zei de woordvoerder van de vereniging. 'Ook bij ons staat veiligheid centraal'. De woordvoerder van de Eigenaren benadrukte net als de gemeente dat een snelle sloop noodzakelijk is.

Verzakkingen
Het winkelcentrum ging gisteren helemaal dicht omdat de ondergrondse garage aan het verzakken is. De verzakkingen zijn vermoedelijk veroorzaakt door oude mijngangen die eronderdoor lopen. Die leiden naar de schachten die de mijnwerkers vroeger naar de kolenvelden brachten. Dat zei mijningenieur Hans de Ruiter van de TU Delft. 'Verzakkingen komen in ieder mijnbouwgebied voor. Het is raadzaam om daar rekening mee te houden bij de constructie van gebouwen.'

Schade voor winkeliers
De winkeliers lijden vele miljoenen euro's schade als gevolg van de sluiting. Vooral met de decembermaand voor de deur die normaal gesproken grote omzetten met zich meebrengt. Bij de grote winkelbedrijven zoals HEMA, C&A en Albert Heijn, zullen geen ontslagen vallen. Volgens woordvoerder Franck Ackermans van de winkeliers kunnen de grote bedrijven hun personeel onderbrengen in andere filialen. Verse producten in de winkels vormen een groot probleem. 'Dat wordt een enorme schadepost. Veel hangt ervan af wanneer we in de winkels mogen om producten daar weg te halen. Maar veel versgoed is niet meer te redden en moet afgeboekt worden.'

Appartementen
De 12 verdiepingen hoge Homerusflat bovenop het winkelcentrum 't Loon is volgens de burgemeester nog steeds veilig. Mensen die daar wonen, hoeven niet weg. Wel mogen ze op kosten van de gemeente hun intrek nemen in een hotel.

Goederen ophalen
De eigenaren of beheerders van 40 winkels mochten vanaf vanmiddag om de beurt goederen uit hun zaak halen. Om de beurt, zodat handhavers goed toezicht kunnen houden op wat in het winkelcentrum gebeurt, maakte de gemeente bekend.

Het gaat om de 40 winkels die buiten de gevarenzone van het inzakkende deel van 't Loon liggen. De 10 winkels die binnen het verzakkingsgebied liggen, blijven hermetisch afgesloten en verboden gebied.

Winkeliers halen naast verse goederen onder meer ook spullen uit de winkels die door klanten besteld waren. Winkeliers kunnen zich melden bij een mobiel kantoor aan de achterkant van het gebouwencomplex. Het ophalen van de spullen kan tot laat vanavond.

Hulp
Bij de klantenservice van de gemeente Heerlen staat de telefoon roodgloeiend. De gemeente krijgt van alle kanten hulp aangeboden om de problemen rond de verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon op te lossen, zei een woordvoerder. Vaak zijn het bedrijven, die bijvoorbeeld verhuizingen aanbieden, maar ook geologen komen met goede ideeën. De gemeente is voor elk aanbod dankbaar, maar houdt zich aan een eerder opgesteld draaiboek en onderzoek, zei de woordvoerder.

Ingenieursbureau Van der Werf & Nass voert dat onderzoek naar de ondergrond onder 't Loon uit. Het bureau heeft de hulp ingeroepen van Duitse en Belgische deskundigen op het gebied van mijnbouw en geologie. Ook Geoconsult uit Maastricht is om advies gevraagd.

Burgemeester Depla. © ANP Beeld
Burgemeester Depla. © ANP
© ANP Beeld
© ANP
© ANP Beeld
© ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden