Plus

Gemeente gaat pubcrawls ontmoedigen. Helpt dat?

De stad wil de Wallen weer leefbaar maken. Daarom wordt de strijd aangebonden met de pubcrawls: kroegentochten onder leiding van een gids. Het is maar de vraag of die maatregel rust gaat brengen.

Lorianne van Gelder
Toeristen die meedoe aan een pub crawl in de Red Light Bar aan de Oudezijds Achterburgwal. Beeld Marc Driessen
Toeristen die meedoe aan een pub crawl in de Red Light Bar aan de Oudezijds Achterburgwal.Beeld Marc Driessen

Zou Femke Halsema ooit een kroegentocht hebben gedaan voordat ze er een verbod op wilde? Een 'pubcrawl' langs meerdere cafés - 18 euro voor een avond, inclusief zes drankjes - waar je bij binnenkomst een shotje mierzoete, sterke drank krijgt?

Vanaf 1 april geldt een verbod op rondleidingen 'zonder ontheffing' op de Wallen na 19.00 uur. Gidsen moeten zo'n ontheffing aanvragen, maar pubcrawlgidsen hoeven er niet op te rekenen.

Sinds afgelopen vrijdag zijn ze al niet meer welkom na 23.00 uur. Het idee is dat pubcrawls zo ook worden aangepakt - iets wat Nir Kroonenberg, dertien jaar eigenaar van Ultimate Party, dat kroegentochten op de Wallen en rond het Leidseplein organiseert, aanvankelijk als de doodsteek voor zijn bedrijf beschouwde. Hij spande een rechtszaak aan om te bewijzen dat zijn mensen geen gidsen zijn, maar verloor.

Toch denkt hij zijn activiteiten niet te hoeven staken. Zijn begeleiders, jonge mensen die toeristen tijdens de pubcrawls opvangen en aanzetten tot ontmoetingen, liepen normaal gesproken met een groep van veertig gasten van de ene naar de andere bar. Nu dat niet meer mag, krijgen de klanten bij elke bar een kaartje met de route naar de volgende kroeg. Zo ingewikkeld is dat niet, de cafés liggen toch dicht bij elkaar.

Apotheose
Vrijdag is de nieuwe opzet begonnen en het loopt prima, concludeert hij op zaterdagavond bij de start van de pubcrawl in Players in de Warmoesstraat, waar een Litouwse jongen zijn shirt heeft uitgetrokken en zich op de dansvloer laat beschilderen door jonge vrouwen. ­

Enkelen van de 130 toeristen die vanavond in Players verzamelen, zijn even ge­desoriënteerd als ze een kaartje in de hand krijgen gedrukt, maar al gauw gaan ze, in groepen verdeeld, op in de meute. Er is altijd wel iemand die best een 'map' (zoals Kroonenberg zegt, op zijn Nederlands uitgesproken) kan lezen, zelfs als ze bij binnenkomst al een shotje op hebben.

Kroonenbergs angst dat de toeristen zouden verdwalen, blijkt ongegrond. Het duurt alleen wat langer voordat ze bij het volgende café arriveren. "Het enige is dat we ze niet tot stilte kunnen manen, dus er zal juist meer lawaai in plaats van minder zijn."
Andere groepen, vooral vrij­gezellenfeesten, maken op straat overigens veel meer lawaai, merken we als we tussen de massa's door de kleine steegjes lopen.

De groep pubcrawlers is verdeeld enthousiast over de nieuwe aanpak. Jorgelina (32), journalist uit Argentinië, wilde als soloreiziger graag mensen ontmoeten, en zonder begeleider is dat iets moeilijker. "Ik ben bang dat ik de groep kwijt­raak op straat. Ook al heb ik leuke mensen ontmoet, als ik wist dat het zonder gids was, had ik me niet opgegeven."

Anderen zien juist voordelen: een paar mannen hangen liever nog wat langer in de Red Light Bar en komen later met het kaartje naar locatie 3, Belushi's in de Warmoesstraat. Na de zes kroegen komt de apotheose van de avond: dansen in een club. Kroonenberg benadrukt dat het nooit het doel is om toeristen dronken te voeren. "We willen dat ze nieuwe mensen leren kennen, en op een laagdrempelige manier een feestje vieren."

Sofia (34), financieel specialist uit Hongarije, ziet nog een voordeel aan het onbegeleid op pad gaan. "Kun je het kaartje niet meer lezen, dan is het toch tijd om naar huis te gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden