Gemeente gaat loden leidingen vervangen

De gemeente gaat de komende weken in zo’n 150 gemeentegebouwen waar veel kinderen komen onderzoeken of er waterleidingen van lood zijn. Het gaat om onder andere scholen, kinderdagverblijven, sportclubs en buurthuizen.

Aanleg van een individuele wateraansluiting in de Hensbroekerstraat in Tuindorp Nieuwendam.Beeld Jakob Van Vliet

De leidingen worden zo snel mogelijk vervangen. Ook wordt geadviseerd water uit flessen te drinken.

Alleen gebouwen van voor 1960 worden onderzocht. Daarna werd het gebruik van lood in de waterleiding verboden. De kans dat in scholen nog loden leidingen zijn, noemt de gemeente klein. Alle schoolgebouwen hebben sinds 1960 wel een renovatie gehad en daarbij was het vervangen van loden leidingen gebruikelijk.

Scholen en kinderdagverblijven die niet gevestigd zijn in een gebouw van de gemeente worden aangeschreven met de opdracht, als ze niet kunnen aantonen dat de leidingen zijn vervangen, om monsters van het kraanwater te nemen. Nu is niet duidelijk, schrijft het stadsbestuur, wanneer scholen en kinderdagverblijven hun loden leidingen hebben vervangen.

Onrust in Noord

De gemeente reageert hiermee op de onrust die vorige maand ontstond in Amsterdam-Noord. Daar zijn vooral in de tuindorpen Nieuwendam en Buiksloot hoge concentraties lood gevonden in het drinkwater. Uit een recent rapport van de Gezondheidsraad bleek nog maar eens dat dit schadelijk is, vooral voor kleine kinderen.

In een brief aan de gemeenteraad noemt het stadsbestuur de blootstelling aan lood in het drinkwater ‘een zorgelijke zaak’. Het kabinet komt nog dit jaar met een nieuwe aanpak, maar de stad wil daar niet op wachten.

Zo onderzoekt Amsterdam de mogelijkheid om huurders en huiseigenaren een meting van het loodgehalte in het drinkwater aan te bieden. Dat kan nodig zijn omdat de leidingen vaak verborgen zijn in muren. Bewoners van een huis met loden leidingen krijgen het advies om voor kinderen water uit flessen te gebruiken.

10 microgram

In Noord bleken onder de woonblokken weggewerkte toevoerleidingen de boosdoener. Die vervuilden het drinkwater met lood, zelfs als binnenshuis de loden leidingen waren vervangen. Omdat het ook voor de gemeente niet uitgesloten is dat dit ook elders in de stad speelt, gaan de woningcorporaties alle toevoerleidingen inventariseren.

Verder wil Amsterdam dat de wet wordt aangepast zodat woningverkopers het moeten melden als een woning loden leidingen heeft of zelfs dat ze de leidingen moeten vervangen. Dat is nu niet verplicht.

De gemeente heeft eerder geprobeerd om een huiseigenaar te verplichten de loden leidingen te vervangen, maar werd teruggefloten door de rechter. Via de huurcommissie kan een loodgehalte van 10 microgram per liter wel als een een gebrek worden aangemerkt, waarna de huurder een huurverlaging krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden