Gemeente gaat in de hele stad fietswrakken opruimen

De gemeente gaat harder optreden tegen verkeerd geplaatste fietsen en fietswrakken die het straatbeeld ontsieren.

Beeld Evert Elzinga

De aanpak van 'onjuist en hinderlijk geplaatste (brom-) fietsen' is door het college toegevoegd aan de lijst van negentien zogeheten handhavingsprioriteiten voor 2016. Ook achterstallig onderhoud van panden krijgt komend jaar meer aandacht van gemeentelijke handhavers. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten.

De gemeente heeft ruim 250 'toezichts- en handhavingstaken'. Jaarlijks maakt het stadsbestuur een lijst van zaken die extra aandacht krijgen, zoals overlast van hangjongeren, de taxiproblematiek, uitkeringsfraude en de brandveiligheid van gebouwen. Daar wordt de aanpak van overlast van fietsen en het tegengaan van krotten aan toegevoegd.

Een van de manieren om de ergernis van verkeerd geplaatste fietsen tegen te gaan, is het wegknippen en verplaatsen van tweewielers naar het depot in het Westelijk Havengebied. In 2014 werden op die manier 73.745 fietsen verwijderd. Per 1 januari is het tarief om de fiets terug te krijgen al flink verhoogd: van 15 naar 22,50 euro. Mensen die hun weggeknipte fiets laten thuisbezorgen, moeten ook meer betalen: 35 in plaats van 30 euro. Nu het hinderlijk plaatsen van fietsen een prioriteit is, zal er mogelijk nog vaker geknipt worden.

Het college besloot deze week ook het verbod op het voorhanden hebben van inbrekerswerktuig uit te breiden. Nu geldt tussen 22.00 uur en 06.00 uur een verbod op het meedragen van bijvoorbeeld een koevoet of een slotentrekker. Door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen geldt dat verbod binnenkort voor 24 uur. Uit politiecijfers blijkt dat overdag meer inbraken plaatsvinden dan 's nachts. Voordat de politie het gereedschap kan innemen en een boete mag uitdelen moet overigens wel een gegronde vermoeden bestaan dat de voorwerpen voor inbraak gebruikt zullen worden.

De aanpassing van de APV moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden