Gemeente gaat gevaarlijke stoeprand Marnixstraat toch aanpakken

De gemeente gaat toch iets doen aan de gevaarlijke situatie op de Marnixstraat. Het fietspad wordt opgehoogd, om valpartijen te voorkomen.

Rob Rombouts
Een valpartij op het verraderlijke stukje stoep Beeld MarnixCam
Een valpartij op het verraderlijke stukje stoepBeeld MarnixCam

Eerder vandaag nog zei gemeentewoordvoerder Tom Compaijen dat 'de stoeprand een bestuurlijke beslissing is'. En dat er dus bij afwezigheid van wethouder Pieter Litjens - hij komt maandag terug van vakantie - nog niets beslist mocht worden.

Op deze woorden is de gemeente vandaag dus teruggekomen. Over een stuk van 300 meter zal de stoeprand volgende week worden verhoogd, zodat die op hetzelfde niveau komt te liggen als de trambaan.

Komend weekeinde wordt ook een van de twee witte lijnen op de straat verwijderd 'zodat het hoogteverschil duidelijker wordt', aldus een woordvoerder. Opmerkelijk want eerder was de tweede witte lijn geschilderd om dezelfde reden: accentuering van het hoogteverschil.

Gisteren werden al waarschuwingsbordjes opgehangen, kapotte verlichting vervangen en reclameborden die fietsers noopten tot uitwijken, verwijderd.

Symboolpolitiek
Michiel Eijsbouts, bewoner van de Marnixstraat die een draaiende camera op 'het stoepje des doods' heeft staan, noemde het plaatsen van waarschuwingsborden symboolpolitiek.

Onlangs belandden twee mensen zwaargewond in het ziekenhuis. Een scooterrijder overleed in december toen hij na een val onder een bus kwam. Het GVB waarschuwt chauffeurs voor vallende en uitwijkende fietsers, zegt een woordvoerder.

Abrupt
Wekelijks gaan mensen onderuit sinds vier jaar geleden de richel werd gelegd, zegt Eijsbouts. 'Het is geen afgevlakte stoeprand, maar een rechte. Hij begint ook abrupt. Mensen verwachten dat niet. Je haalt iemand in via de trambaan, wilt terug het fietspad op en dan lig je.'

Het probleem is niet onbekend bij de gemeente, want na een advies van de werkgroep Black Spots, die ongelukspunten onderzoekt, werd er een dubbele witte lijn op de stoep geschilderd. De gemeente heeft nog niets vernomen van slachtoffers die op AT5 aankondigden schade te claimen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden