Gemeente gaat deelfietsen verwijderen

De gemeente laat haar spierballen zien: deelfietsen die in de openbare ruimte worden neergezet met het doel ze te verhuren worden vanaf september verwijderd.

David van Unen en Nouschka van der Meijden
De App van Obike. Via een app kun je een fiets lokaliseren en vervolgens voor een korte tijd huren. Beeld anp
De App van Obike. Via een app kun je een fiets lokaliseren en vervolgens voor een korte tijd huren.Beeld anp

'We willen niet dat deelfietsen de schaarse openbare ruimte in beslag nemen," zegt verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens van Verkeer. "Het doel van de deelfietsconcepten moet zijn dat het aantal fietsen in de stad vermindert. Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden. Daar willen we paal en perk aan stellen."

APV
De fietsen zijn sinds hun introductie vorig jaar, en de explosieve groei in de afgelopen maand, veel mensen een doorn in het oog. Het Deense Donkey Republic verspreidde in mei nog 360 fietsen door heel Amsterdam en begin juli stond de teller met actieve aanbieders van de fietsen op zeker vijf in de stad.

Dat kost Amsterdammers en bezoekers van de stad hun parkeerplek en mag volgens de gemeente bovendien helemaal niet. Artikel 2.50 van de Algemene Plaatselijke Verordening verbiedt namelijk het aanbieden van diensten op of aan de weg. Dat doen verhuurders als oBike, Flickbike en Donkey Republic wel, stelt Litjens.

Handhaving
Bovendien heeft de gemeente Amsterdam de laatste jaren juist hard werk gemaakt van het verwijderen van alle zwerffietsen uit de volle rekken. Dat die herwonnen ruimte nu veroverd dreigde te worden werd vorige week al "onwenselijk" genoemd.

Hoewel de verantwoordelijk voor handhaving op de fietsen in handen van de stadsdelen komt, is het uiteindelijke doel van Litjens een eenduidig beleid vorm te geven dat voor heel Amsterdam geldt. De dagelijks besturen van West en Centrum trokken al eens aan de bel omdat de fietsen specifiek in hun stadsdelen zo'n opmars maken.

'Totaal uit het niets'
De verhuurders zelf reageren wisselend. "Dit komt heel rauw op ons dak vallen. Wij zijn al sinds april in gesprek met de gemeente," zegt Hugo Knittel van oBike. "We hebben nooit een signaal gekregen dat dit zou kunnen gebeuren. Sterker nog, we hebben voor na de zomer een evaluatiegroep gepland met de gemeente om het deelfietsconcept in de stad te evalueren."

FlickBike, dat zich als eerste aanbieder van deelfietsen in Amsterdam meldde, is minder verbaasd. "Wij hebben sinds de opkomst van de deelfiets al bij de gemeente aangedrongen op beleid," zegt mede-oprichter Vikenti Kumanikin. "Het concept groeit zo snel, dat wij het ontbreken van regels zorgwekkend vonden."

Beide aanbieders hopen het gesprek met Litjens aan te gaan om een andere oplossing te vinden.

Een volle fietsenstalling bij CS. Beeld anp
Een volle fietsenstalling bij CS.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden