Gemeente gaat cameratoezicht op straat intensiveren

De gemeente intensiveert het cameratoezicht om overlast en criminaliteit op straat te bestrijden. Er worden meer flexibele camera's ingezet, meer camera's van derden gebruikt en de beelden worden vaker live bekeken.

Jasper Karman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit heeft het college van b. en w. besloten in een reactie op een initiatiefvoorstel van VVD-raadslid Robert Flos, die pleit voor meer, slimmer en flexibeler cameratoezicht. Flos deed tien voorstellen om het cameratoezicht verder uit te breiden.

In Amsterdam hangen nu 210 camera's in de stad die eigendom zijn van de gemeente. Daarmee staat Amsterdam laag in de middenmoot, in vergelijking tot andere Nederlandse en Europese steden. Zo heeft Rotterdam 350 camera's en had Praag er in 2007 al 400.

De VVD wil daarom meer camera's en wil ook dat de beelden vaker live worden bekeken. De beelden van de Wallen bijvoorbeeld worden nu alleen tussen zeven uur 's avonds en drie uur 's nachts bekeken.

Slimmer en effectiever
Het college trekt voorlopig echter geen extra geld uit voor cameratoezicht. Wel moeten bestaande camera's slimmer en effectiever worden gebruikt. Zo worden de beelden straks vaker live bekeken in de nieuwe 'toezichtruimte' in politiebureau De Eenhoorn in Oost. Door alle toezichtruimtes in de stad samen te voegen wordt geld bespaard, waardoor er meer ruimte is om de beelden te bekijken.

Verder gaat de politie meer gebruik maken van camerabeelden van winkeliers en vervoersbedrijf GVB. Ook onderzoekt burgemeester Eberhard van der Laan of het mogelijk is om de 53 camera's met nummerplaatherkenning, die als een digitale slotgracht om de stad liggen, kunnen worden gebruikt om criminelen op te sporen.

Mobiele camera's
Ten slotte wil het college ook vaker flexibele en mobiele camera's inzetten, ook bij de bestrijding van ernstige overlast. 'Dat doen we nu al bij grote evenementen, op de uitgaanspleinen en bijvoorbeeld rond de Jan van Galenstraat en de Jan Evertsenstraat', zegt de woordvoerder van Van der Laan. 'Het voordeel is dat je die camera's morgen ergens anders kunt neerzetten, als de overlast zich verplaatst.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden