Gemeente financiert 42.000 zonnepanelen

Met een lening van maximaal 4,85 miljoen euro uit het Duurzaamheidsfonds wil de gemeente woningen van Ymere verduurzamen.

Door de lening kunnen er 42.000 zonnepanelen geplaatst worden op woningen van Ymere. Beeld Mats van Soolingen
Door de lening kunnen er 42.000 zonnepanelen geplaatst worden op woningen van Ymere.Beeld Mats van Soolingen

De lening wordt verstrekt aan zonne-energiebedrijf Iederzon, dat ook een lening ontvangt van de Bank Nederlandse Gemeenten en een crowdfundingactie voert. Met dit geld kan Iederzon tot 42.000 zonnepanelen installeren op woningen van Ymere. Daarnaast kan het bedrijf tot 58.000 ledlampen in woningen installeren.

De energie die met deze maatregelen wordt bespaard, komt volgens de gemeente overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 6600 Amsterdamse huishoudens. Daarnaast levert het huurders een maandelijks voordeel op, door lagere vaste lasten.

Volgens wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) neemt Ymere een koploperspositie in de stad in, door daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Momenteel ligt er voor 22 voetbalvelden aan zonnepanelen in de stad, terwijl er op twee derde van de Amsterdamse daken zonnepanelen mogelijk zijn.

Doelen
Onlangs publiceerde de gemeente haar duurzaamheidsmonitor waaruit bleek dat de hoeveelheid duurzame energie in Amsterdam in 2016 slechts met 0,3 procent was gestegen ten opzichte van 2015. Toen was het de vraag of Choho's doelstelling, om in 2020 een verzevenvoudiging van het aantal zonnepanelen in de stad te bewerkstelligen, zou worden gehaald. Een complicerende factor was dat de helft van dit aantal van woningcorporaties moest komen, die nog amper panelen plaatsten.

Naast Ymere, dat in juli al aankondigde op grote schaal op zonne-energie te willen overstappen, heeft ook woningcorporatie De Key gemeld zijn daken beschikbaar te stellen.

Lees ook: 'Kleurpatroon kan aversie tegen zonnepanelen wegnemen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden