Gemeente en Schiphol winnen: ronselaars moeten weg

De gemeente Haarlemmermeer mag taxichauffeurs en taxironselaars verbieden klanten te werven bij Schiphol. De strenge maatregelen zijn nodig omdat de openbare orde in het gedrang is.

Taxi-ronselaar bij Schiphol Beeld ANP

Dat heeft de rechter dinsdagochtend beslist in het kort geding dat 61 chauffeurs had aangespannen tegen de gemeente. De bezwaren van de chauffeurs worden hiermee opzij geschoven.

Het verbod gaat dinsdag onmiddellijk in. Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer worden er flyers uitgedeeld waarop het nieuwe beleid staat. De handhaving begint per direct.

De taxichauffeurs waren het niet eens met het besluit van Haarlemmermeer om de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen. Wie zich schuldig maakt aan het aanbieden van taxidiensten buiten de daarvoor beschikbaar gestelde taxibaan, kan rekenen op boetes die kunnen oplopen tot 1500 euro.

Het verbod zou eigenlijk al vorige week maandag ingaan, maar werd vanwege het kort geding nog even uitgesteld. Volgens de raadsman gaat het om een uitgebreid vonnis, dat zijns inziens al vooruit loopt op de bodemprocedure die nog volgt. "De rechter stelt de belangen van Schiphol en Haarlemmermeer voorop.''

Derdewereldland
De chauffeurs beriepen zich op een eerdere uitspraak van het gerechtshof uit 2015 waarin stond dat iedere chauffeur met een vergunning klanten mag vervoeren op álle wegen die voor openbaar vervoer, zoals taxi's zijn toegstaan. Sindsdien is het aantal chauffeurs dat vanaf de luchthaven probeert te rijden explosief gegroeid.

Die groei heeft volgens de gemeente en de luchthaven tot veel overlast geleid. Ze krijgen voortdurend klachten van reizigers en beveiligers over de ronselaars die zich schuldig zouden maken aan intimidatie, oplichting, belediging en bedreiging.

De aankomst op Schiphol wordt ook wel vergeleken met een derdewereldland, aldus de advocaat van de luchthaven tijdens de zitting. Eerder deze maand protesteerden taxichauffeurs die wel een Schiphol-vergunning hebben ook tegen de oneerlijke concurrentie van de ronselaars.

Teleurgesteld
De chauffeurs zijn teleurgesteld en zeggen dat het aantal aanbieders voor de luchthaven 'aanmerkelijk zal afnemen', aldus een woordvoerder van hen. "Mensen kunnen niet het risico nemen enorme boetes te krijgen."

De gemeente reageert juist verheugd op de uitkomst van het kort geding bij de rechtbank in Haarlem. "We hopen dat hiermee een einde komt aan de overlast'', zei de zegsman. De gemeente evalueert de nieuwe maatregel over een half jaar.

Zie ook: Schiphol hoopt dat rust rond terminals weerkeert

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden