Gemeente en curatoren MC Slotervaart ruziën verder

Na woensdag in een brief door de gemeente van Amsterdam zwart te zijn gemaakt, slaan de curatoren van het failliete MC Slotervaart terug.

Bas Soetenhorst
Marc van Zanten en Marlous de Groot (midden en rechts) maakten op 25 november vorig jaar het faillissement van MC Slotervaart bekend. Links van hen Mariska Tichem, statutair bestuurslid van het ziekenhuis. Beeld anp
Marc van Zanten en Marlous de Groot (midden en rechts) maakten op 25 november vorig jaar het faillissement van MC Slotervaart bekend. Links van hen Mariska Tichem, statutair bestuurslid van het ziekenhuis.Beeld anp

Niet zij, maar de gemeente probeert een slaatje te slaan uit het faillissement en zou beschuldigingen aan hun adres moeten herroepen, schrijft een advocaat van het kantoor van de curatoren namens hen.

Volgens curatoren Marc van Zanten en Marlous de Groot verzwijgt de gemeente dat het van plan is na aankoop van het ziekenhuisgebouw de bestemming te veranderen en er woningen neer te laten zetten, waardoor de grond veel meer waard zal zijn en met winst kan worden doorverkocht. 'Zij (wethouder Marieke van Doonrninck, red.) houdt de informatie achter, kennelijk met het doel (..) voordeel uit de situatie te trekken na verwerving van het pand.'

De brief is onderdeel van een escalerende ruzie tussen het stadsbestuur en de curatoren, die draait om de verkoop van het ziekenhuisgebouw - met voorsprong het meest waardevolle onderdeel van de failliete boedel. Eerder deze maand klaagden Van Zanten en De Groot al over het voorkeursrecht dat het stadsbestuur kort na het faillissement op het gebouw vestigde, waardoor ze gedwongen zijn het eerst aan de gemeente te koop aan te bieden.

Wettelijke taak
Volgens de brief ondermijnt dat recht de wettelijke taak van de curatoren om zoveel mogelijk geld voor het pand te incasseren, teneinde de schuldeisers tegemoet te komen. Alleen bij openbare verkoop zou dat mogelijk zijn. 'Er zit namelijk een verschil tussen de getaxeerde waarde en de marktwaarde,' aldus de brief.

Van Zanten en De Groot herhalen hun ontkenning dat ze onderhandelingen over de verkoop aan de gemeente eenzijdig hebben gestaakt, zoals het stadsbestuur stelt. Ze willen dat de gemeente die beschuldiging herroept. Ook ontkennen ze tegenover potentiële kopers te verzwijgen dat het pand eerst aan de gemeente te koop moet worden aangeboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden