Gemeente dreigt bloemenstal Westermarkt te sluiten

Bloemist Jolanda Evers-Kroet van Thejo's Bloemen moet na zeventien jaar mogelijk de deuren van haar bloemenstal op de Westermarkt sluiten. De gemeente wil de vergunning niet overschrijven op haar naam.

Jolanda Evers-Kroet in haar bloemenstal Thejo, die al 17 jaar onder de Westertoren staat. Beeld Jean-Pierre Jans
Jolanda Evers-Kroet in haar bloemenstal Thejo, die al 17 jaar onder de Westertoren staat.Beeld Jean-Pierre Jans

Per brief kreeg Evers-Kroet maandag van de gemeente te horen dat haar verzoek om de vergunning over te schrijven definitief was afgewezen. Vanwege de kerst mocht de bloemenstal nog een paar dagen open blijven, maar vanaf eerste kerstdag zou het echt afgelopen zijn. Gaat de bloemenstal dan nog open, riskeert Evers-Kroet een boete van 1500 euro per dag, luidde de mededeling.

Sinds de opening van Thejo's Bloemen zeventien jaar geleden werd de vergunning gepacht van een man die volgens Evers-Kroet nooit een bloemenstal heeft gehad. Duizend euro per maand tikten ze aan hem af.

Wachtlijst
Omdat de vergunninghouder begin dit jaar is overleden, verzocht Evers-Kroet om overschrijving. Tevergeefs: alleen een partner of kind van de vergunninghouder kan volgens de gemeente zo'n verzoek indienen. Hoewel Evers-Kroet naar eigen zeggen al jaren op de wachtlijst staat voor een vergunning, moet ze daarom plaatsmaken voor iemand anders die hoger op de wachtlijst staat.

Een mokerslag, zegt Evers-Kloet. Sinds haar man Theo vijf jaar geleden op 52-jarige leeftijd overleed aan kanker, staat ze er alleen voor in de bloemenstal. "Het was echt zijn kindje. Op de crematie heb ik beloofd dat ik het voort zou zetten. Het was zwaar, maar met hulp van vrienden en familie is het gelukt."

De gemeente liet ook nog weten dat de pachtconstructie eigenlijk illegaal is. En dat steekt, zegt Evers-Kroet. "De gemeente is daar altijd van op de hoogte geweest, maar heeft er nooit iets mee gedaan. Rekeningen van de gemeente werden gewoon naar mijn huisadres gestuurd met mijn naam erop. Blijkbaar vonden ze het toen niet belangrijk, maar nu ik netjes om overschrijving heb gevraagd, word ik weggezet als crimineel die zich schuldigmaakt aan illegale praktijken."

Petitie
Eigenlijk wilde ze aan niemand vertellen over de problemen met de vergunning. Maar nu de sluiting aanstaande is, voelde Evers-Kroet zich genoodzaakt haar vaste klanten te informeren. "Anders ben ik ineens weg na de kerst, zonder dat ze weten waarom."

Haar klanten reageerden geschokt op de aanstaande sluiting en startten een petitie. Niet zonder resultaat, want de gemeente zegt de zaak nu toch nog een keer te gaan onderzoeken. In afwachting van het onderzoek wordt niet gehandhaafd, waardoor Evers-Kroet na de kerst 'gewoon' open kan. Volgens een woordvoerder van stadsdeel Centrum moet er begin volgend jaar meer duidelijkheid zijn over de situatie.

Evers-Kroet hoopt dat de gemeente de hand over het hart strijkt en toch een uitzondering wil maken. "Ik ben 58 jaar. Wat moet ik nog gaan doen? Ik heb verzocht of ze me dan in ieder geval een vergunning willen geven tot aan mijn pensioen. Anders moet ik misschien wel de bijstand in, dat kost de gemeente ook alleen maar geld."

Jolanda Evers-Kroet Beeld Josien Wolthuizen
Jolanda Evers-KroetBeeld Josien Wolthuizen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden