'Gemeente doet te weinig aan tekort studentenwoningen'

Hogescholen, universiteiten en ­woningcorporaties in de stad roepen de gemeente op minimaal twee­duizend extra studentenwoningen per jaar bij te bouwen. Ze vrezen dat vooral internationale studenten de stad anders links laten liggen.

Lorianne van Gelder
Amsterdam kampt met een tekort van 12.000 studentenwoningen Beeld anp
Amsterdam kampt met een tekort van 12.000 studentenwoningenBeeld anp

In het manifest ­Coalitie Kennisstad roepen de bestuurders van de HvA, Hogeschool voor de Kunsten, Gerrit Rietveld Academie, Inholland, UvA, VU, studenthuisvester Duwo en De Key het gemeentebestuur op veel steviger in te zetten op de bouw van studenten­woningen. Volgens de ondertekenaars komen studenten er in het concept van de Woonagenda 2025 van de gemeente bekaaid vanaf.

De onderwijsinstellingen schrijven dat ze ambiëren dat een derde van alle studenten in de stad (nu ongeveer 100.000) straks uit internationale studenten bestaat. Dat is belangrijk voor de stad en de internationale kenniseconomie, stellen ze. Juist de internationale ambities maken de woningnood groter. Een buitenlandse student heeft dringender een huis nodig dan een Nederlandse student die nog even thuis kan blijven wonen.

De coalitie roept op vooral woningen te bouwen van maximaal 410 euro per maand, zodat studenten een beroep kunnen doen op huurtoeslag.

Nu al heeft de stad een tekort van 12.000 studentenwoningen. De plannen van de gemeente lossen dat tekort niet op. Voor 2014 tot 2018 zijn 8000 woningen voorzien, daarna worden 400 studentenwoningen per jaar bijgebouwd.

Afhankelijk
Het is voor het eerst dat een coalitie van onderwijsinstellingen en woningbouwverenigingen de handen ineen slaan. "Het geeft aan hoe ­urgent het is," zegt Gijsbert Mul van Duwo. De studentenhuisvester heeft 10.000 woningen. In alle delen van 'Groot Amsterdam' - tot in Zuidoost en Hoofddorp aan toe - zijn er wachtlijsten voor die plekken.

Overigens kunnen woningbouwverenigingen steeds moeilijker betaalbare woningen bijbouwen. "Wij zijn afhankelijk van de locaties of oude gebouwen die de gemeente ons ter beschikking stelt," aldus Mul. "Grond die via andere aanbieders beschikbaar komt, is te kostbaar om een lage huurprijs te kunnen rekenen."

Ook statushouders, jongeren en kwetsbare groepen hebben goedkope woonruimte nodig. In 2015 waren ruim 50.000 op zoek naar een sociale huurwoning. Dat zullen er nu alleen maar meer zijn.

Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: 'Amsterdamse student betaalt 115 euro per maand te veel huur'

Reactie verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens

"We hebben met de onderwijsinstellingen en studentenwoningcorporaties die ambities vastgesteld, dus ik vind het manifest nogal verrassend. Bovendien betekent elke extra studentenwoning een woning minder voor een andere groep. Het verbaast me dat de ondertekenende woningcorporaties daarvoor zouden kiezen. Maar los hiervan ben ik altijd voor pleidooien voor extra betaalbare woningen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden