Gemeente doet grondige fraudescan op alle afdelingen

De gemeente gaat alle gemeenteafdelingen grondig doorlichten om beter in beeld te krijgen waar de organisatie kwetsbaar is voor fraude door medewerkers.

De Stopera. Beeld Mats van Soolingen

Voor dit antifraudeoffensief voeren de directeuren van alle gemeentelijke onderdelen binnen vier weken een 'integriteitsscan' uit bij hun organisatie. Ook alle stadsdeelsecretarissen zullen hun ambtelijke apparaat tegen het licht houden. Er wordt onder meer gekeken naar hoe contracten zijn opgesteld, betalingen worden verricht en of medewerkers zich houden aan de integriteitsregels, bijvoorbeeld over het lekken van informatie. Tijdens de scan kan hulp van fraude-experts worden ingeroepen.

Na afloop moeten de directeuren en stadsdeelsecretarissen een plan schrijven over de maatregelen om fraude en integriteitsschendingen te voorkomen.

Confrontatie
Het offensief komt nadat de gemeente in korte tijd twee keer werd geconfronteerd met grootschalige fraude door medewerkers, waarbij voor miljoenen werd gestolen. In 2014 wist een stagiair van stadsdeel Oost in opdracht van criminelen twee ton te verkrijgen door het vervalsen van een factuur van het Afval Energie Bedrijf. In oktober vorig jaar bleek dat ambtenaar Chany R. als wagenparkbeheerder van stadsdeel West 2,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld had gestolen, onder meer door fictieve facturen te betalen die door een vennootschap van zijn vriendin werden gestuurd.

Tijdens het onderzoek naar de fraude van R. wordt een zogenaamde Algemene Organisatorisch Interne Controle uitgevoerd bij de afdelingen waar R. werkzaam was. Experts onderzoeken alle processen en controlemechanismen, om uit te vinden hoe R. zo veel geld heeft kunnen wegsluizen zonder dat hij werd ontdekt. Dat onderzoek loopt nog.

Volgens een woordvoerder worden criminelen steeds gehaaider, en is daarom een extra offensief noodzakelijk. 'Na de meest recente fraudezaak vroegen wij ons af hoe dit kon gebeuren, terwijl we toch lessen hadden getrokken uit eerdere zaken. We realiseerden ons dat we een stap verder moeten gaan. De gemeente is een grote organisatie, waar veel geld in omgaat. We moeten dus actief kijken waar we kwetsbaar zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden