Gemeente daagt ziekenhuis voor de rechter

De directie van het Slotervaartziekenhuis wil geen rente en aflossing 'negatieve bruidsschat' betalen. Archieffoto ANP Beeld
De directie van het Slotervaartziekenhuis wil geen rente en aflossing 'negatieve bruidsschat' betalen. Archieffoto ANP

De gemeente Amsterdam heeft het Slotervaartziekenhuis voor de rechter gedaagd omdat het weigert rente en aflossing over een lening te betalen. In opdracht van wethouder Lodewijk Asscher heeft de gemeenteadvocaat het ziekenhuis gesommeerd over twee weken voor de rechtbank te verschijnen. De gemeente zal dan 5,5 miljoen euro opeisen. Het gaat om een lening plus rente die het ziekenhuis als molensteen ervaart.

De zaak is te herleiden tot de privatisering van het ziekenhuis in 1997. Om de tekorten aan te zuiveren betaalde Amsterdam 86 miljoen gulden. Aanvankelijk zou daar zeven miljoen gulden weerstandsvermogen bovenop komen. Dat werd 'een achtergestelde lening' van tien miljoen gulden (4,6 miljoen euro). Bij zo'n lening staat de gever achteraan bij een faillissement.

Opeenvolgende ziekenhuisdirecties worstelden met de gevolgen van die lening en bekeken tevergeefs of er iets tegen kon worden ondernomen. Door de rente van zes procent voelde de lening aan als een negatieve bruidsschat, die een gezonde exploitatie bemoeilijkte.

De huidige ziekenhuisdirecteur, Aysel Erbudak, weigert sinds 2008 de lening af te lossen en rente te betalen. Contractueel gezien is ze daartoe verplicht, aangezien het ziekenhuis al drie jaar zwarte cijfers schrijft en een positief eigen vermogen heeft. Een voorstel van Asscher de lening geleidelijk en tegen een lagere rente af te lossen heeft Erbudak afgewezen. Omdat de gemeente zwaar moet bezuinigen, is de maat nu vol voor Asscher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden