'Gemeente breekt eigen regels voor terrassen'

De gemeente overtreedt haar eigen regels voor terrassen, zegt de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). 'We passen zeer zorgvuldig nieuw beleid toe,' zegt de gemeente.

De hoek van Kloveniersburgwal en Staalstraat Beeld ANP
De hoek van Kloveniersburgwal en StaalstraatBeeld ANP

Inzet is een van de vleugels van de brug bij de Staalstraat over de Kloveniersburgwal. Stadsdeel Centrum heeft vergunning verleend voor een terras. Volgens Walther Schoonenberg van de VVAB is het volledig verdwijnen van de stoep in strijd met de regels.

Het gaat om een terras van zeer beperkte afmetingen, blijkt uit de tekeningen: 3,07 bij 4,65 meter. De oppervlakte wordt bovendien beperkt door een boom en een lantaarnpaal.

En inderdaad: de terrasruimte strekt zich uit van de brugleuning tot aan de stoeprand. Ruimte voor voetgangers, aldus Schoonenberg: 0,0.

Unesco
Een slechte zaak, zegt hij. "Dit is in strijd met de regels, voetgangers hebben geen enkele ruimte meer. Wat krijg je dan? Ze gaan op de straat lopen en veroorzaken conflictsituaties met fietsers en ander verkeer."

"Bovendien maakt de brugvleugel onderdeel uit van de brug en die is volgens Unesco niet voor niets onderdeel van het werelderfgoed. Willen we dat? Ik zou denken van niet."

Centrum stelt echter zorgvuldig te werk te zijn gegaan. Een woordvoerder zegt dat het terrassenbeleid waarop Schoonenberg doelt aangepast is in 2015.

"Op brugvleugels is een terras in principe nog steeds niet toegestaan, tenzij een veilige oversteek voor voetgangers kan worden gegarandeerd. Wij hebben de situatie ter plekke bekeken en hebben geconcludeerd dat dat hier het geval is."

Uitwaaieren
Schoonenberg blijft ontevreden. "Het is een kleine ruimte, waar de horecaondernemer natuurlijk veel te veel tafeltjes gaat neerzetten. Het terras staat er sinds dit weekend en ik zie nu al dat het gaat uitwaaieren. Dat had ik je van tevoren kunnen vertellen, want controleurs die toezien op naleving van de regels zijn er zo ongeveer niet."

Daarnaast ergert Schoonenberg zich aan de 'wel erg welwillende' houding van Centrum ten aanzien van terrassen. "Het stadsdeel heeft een brief geschreven aan horecazaken die gevestigd zijn tegenover brugvleugels waar een terras in principe mogelijk is. Dat is gewoon een uitnodiging."

Stadsdeel Centrum ziet geen kwaad in het terrassenbeleid. "We zijn streng, maar stellen ons ook niet van tevoren op het standpunt dat een terras op een brugvleugel slecht is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden