Gemeente blaast jongerenwerk nieuw leven in

Na eerdere bezuinigingen steekt de gemeente Amsterdam nu 12 miljoen euro in het jongerenwerk. Het moet voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit of slachtoffer worden van seksueel geweld.

Een ex-gedetineerde geeft in het voorjaar van 2017 voorlichting aan jongeren in jeugdcentrum Clutch in Amsterdam-Oost.Beeld Marc Driessen

De forse investering staat in een brief die wethouder Simone Kukenheim (Jeugd) donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Met het programma Positief Perspectief: weerbaar opgroeien in Amsterdam wil het college voorkomen dat jongeren op enige wijze hun toekomst vergooien. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die hun opleiding niet afmaken, verslaafd of dakloos raken, vereenzamen, radicaliseren, criminaliseren of ten prooi vallen aan loverboys.

“Alle kinderen en jongeren hebben het recht om kansen te krijgen om zich positief te ontwikkelen,” aldus Kukenheim. “We willen hen helpen bouwen aan zelfvertrouwen, (zelf)respect en een beter toekomstperspectief.”

Jongeren die kampen met schulden of huiselijk geweld hebben een grotere kans om af te glijden. Ook tieners met een bi-culturele achtergrond of een laag IQ vormen een risicogroep. Amsterdam heeft zo’n 150.000 jeugdigen (0-18 jaar), waarvan ongeveer 6 procent jeugdhulp krijgt.

Bezuinigingen

De herwaardering voor de preventieve effecten van jongerenwerk volgt op miljoenenbezuinigingen van 2015 en eerder. Hoeveel er is bezuinigd, is onduidelijk. Een gemeentewoordvoerder zegt dat het vanwege verschillend beleid in de diverse stadsdelen ontbreekt aan een totaaloverzicht.

In een rapport waarin onderzoeksbureau Significant vorig jaar de sector in opdracht van de gemeente doorlichtte, staat dat de situatie vanwege het gebrek aan preventie leek op ‘dweilen met de kraan open’. Ook bleek overlastgevende jeugd slecht in beeld en was er door verschillende reorganisaties bij de rijksoverheid en de gemeente onduidelijkheid over de taakverdeling tussen instanties, aldus het rapport.

De hersteloperatie gaat volgend jaar van start. De gemeente zal fors investeren in buurthuizen, de aanwezigheid van jongerenwerkers op scholen en de begeleiding bij online-activiteiten. Zo moeten jongeren beseffen dat het versturen van seksuele foto’s of het bekijken van gewelddadige videoclips (drill rap) negatieve gevolgen kan hebben.

Samenwerking

Daarnaast wil de gemeente dat de samenwerking tussen de vele partijen – jongerenwerkers, sportclubs, scholen, Leerplichtambtenaren, Ouder- en Kindteams, politie, Openbaar Ministerie – wordt verbeterd. Ook ouders worden bij de hulpverlening betrokken.

In een erkende probleemwijk als Zuid-Oost zet de gemeente niet alleen in op de begeleiding van jongeren, maar ook van kinderen. Zij staan al bloot aan veiligheidsproblemen en normoverschrijdend gedrag, zoals afpersing, drugsgerelateerde criminaliteit en agressief gedrag, aldus Kukenheim. Het jongerenwerk kan misschien bijdragen om de angstcultuur te doorbreken om misstanden te melden bij politie of gemeente. Dat wordt vaak als verraad (snitching) gezien.

Het nieuwe programma sluit aan bij Weerbare mensen, weerbare wijken, dat burgemeester Femke Halsema in oktober lanceerde. Dat initiatief van drie miljoen euro moet jongeren die doorgroeien in de drugshandel een halt toeroepen via onder meer de persoonsgerichte aanpak van de Top 600.

De nieuwe plannen van Kukenheim zetten fors in op preventiewerkzaamheden, maar er komt geen extra geld vrij voor een instelling als De Waag, dat jongeren behandelt die al criminele handelingen hebben verricht. Vorige maand pleitte regiomanager Menno Stiksma voor een herziening van het gemeentebeleid, maar dat is er niet gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden