Gemeente biedt meer vaste contracten eigen callcenter

De gemeente geeft op korte termijn negen medewerkers een vast contract, nadat zij jarenlang met flexibele contracten in het callcenter van de stad werkten. Volgend jaar worden nog eens 36 contracten omgezet naar vast.

Wethouder Touria Meliani Beeld anp

Dat beloofde wethouder Touria Meliani (personeel). De toezeggingen volgden op een actie van vakbond FNV. Die vraagt sinds de zomer om aandacht voor de situatie op de werkvloer van het callcenter, de plek waar de contacten met inwoners worden afgehandeld.

Coalitie- en oppositieraadsleden wilden weten waarom de gemeente op die afdeling meer dan 60 procent van de 172 medewerkers inhuurt via uitzendbureaus op een flexibel contract.

Warrige indruk
De norm binnen de gemeente is 15 procent. Soms werden deze medewerkers tussen de drie en vijf jaar lang een vast contract onthouden, in afwachting van de beschikbaarheid van vaste arbeidsplaatsen.

Meliani wil die verhoudingen volgend jaar verbeteren, beloofde ze. Maar verder maakte de wethouder, die deze zomer zonder enige vorm van politiek ervaring namens GroenLinks een wethouderspost bemachtigde, een warrige indruk. Op vragen van oppositiepartijen Denk, ChristenUnie en Forum voor Democratie antwoordde zij regelmatig geen antwoord te kunnen geven.

Zo wist de wethouder niet of er ook externe inhuurmedewerkers op plekken zitten, waarin zij gaan over de inhuur van andere uitzendkrachten. Dat zou belangenverstrengeling kunnen opleveren, vreest de oppositie.

Stadsschatkist
Op vragen van Denk kon de wethouder niet aangeven wat de gemeente kwijt is aan een flexmedewerker, ten opzichte van iemand op de loonlijst. Bovendien wist de wethouder vaak pas na lang wikken en wegen wat ze moest adviseren over de ingediende moties van de verschillende raadsleden.

Na een lang debat dat diverse keren onderbroken werd, beloofde de wethouder later schriftelijk terug te komen op diverse vragen. Daar nam de oppositie vooralsnog genoegen mee. De komende maanden moet ze duidelijkheid geven hoe het percentage flexwerkers op de afdeling wordt teruggebracht, en welke financiële gevolgen dit heeft voor de stadsschatkist.

Ook wil Meliani in het vervolg andere eisen stellen aan uitzendbureaus. "Bij de aanbesteding zullen we nieuwe voorwaarden stellen over goed werkgeverschap," aldus de wethouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.