Gemeente bezit niet 1000, maar ruim 2300 panden

De gemeente Amsterdam is eigenaar van veel meer panden dan zij dacht. Het zijn er ruim 2300, veel meer dan de ruim duizend waarvan werd uitgegaan. Ruim 120 van deze gemeentelijke panden staan leeg.

Ton Damen
Panden en winkeltjes aan het Damrak in de avondschemering. Beeld ANP
Panden en winkeltjes aan het Damrak in de avondschemering.Beeld ANP

Dit schrijft wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om stadsdeelkantoren en bedrijfs- en winkelpanden, maar ook om woningen of ateliers van dertig vierkante meter. Bij eerdere inventarisaties constateerde de gemeente dat tachtig panden leegstonden, maar dat aantal is met de helft toegenomen.

Het gemeentelijke vastgoed is naar schatting ruim twee miljard euro waard. Onduidelijk is of dat meer of minder is geworden. Volgens de PvdA en de VVD is de vastgoedportefeuille veel te groot. 'Van een gemeente verwacht je dat die alleen eigenaar van maatschappelijk vastgoed is', aldus VVD-raadslid Daniël van der Ree. 'Dus wel scholen en sportgelegenheden, maar geen woningen en winkels.'

Overzicht
Van der Ree vindt het vooral wonderlijk dat de gemeente geen idee had hoeveel vastgoed van de gemeente was. Hij en Michiel Mulder (PvdA) hebben meer dan een jaar moeten wachten op een overzichtelijke lijst, waar zij om hadden gevraagd. 'Er is geen centrale gegevensopslag,' aldus de wethouder in zijn brief. Een gemeentelijk overzicht moest met de hand worden gemaakt.

Volgens Mulder kloppen de lijsten nooit: 'Ik reed langs een zogenaamd leeg pand, Vlaardingenlaan 9E in Slotervaart. Er lag alleen gezaaid gras. Er was niets.' Van der Ree vindt dat de gemeente haar eigendom beter moet administreren. 'Van Poelgeest heeft daar nu een aanzet toe gegeven.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden