Gemeente betaalt rekening voor Kansrijk in Zuidoost

Amsterdam wil een schikking treffen met verzekeraar Achmea om een einde te maken aan een slepend geschil over de prestaties van Kansrijk in Zuidoost.

Door Patrick Meershoek
Metrostation Kraaiennest in Zuidoost. Beeld Floris Lok
Metrostation Kraaiennest in Zuidoost.Beeld Floris Lok

Achmea gaf in 2007 over een periode van drie jaar een subsidie van drie ton aan Kansrijk, de ambtelijke organisatie die tot vorig jaar verantwoordelijk was voor de armoedebestrijding in het stadsdeel.

Volgens de verzekeraar heeft de organisatie nooit een deugdelijke financiële verantwoording kunnen of willen geven van de besteding van de eerste twee ton.

Geen helderheid
Dat was reden voor Achmea om de subsidie voor het derde jaar niet meer uit te keren en het reeds gegeven geld terug te vorderen.

De gemeentelijke accountants konden geen helderheid verschaffen, omdat over de begroting van Kansrijk alleen een algemene controleverklaring was afgegeven.

Die patstelling leidde tot een reeks van gesprekken, aan het einde waarvan de verzekeraar voorstelde de zaak af te doen met een terugbetaling van anderhalve ton. De gemeente is bereid Achmea 50.000 euro te betalen. De kosten komen voor rekening van het stadsdeel Zuidoost.

Miljoenen euro's
De regeling past in het beeld dat de afgelopen jaren is ontstaan van de werkwijze van Kansrijk. De organisatie kreeg miljoenen euro's om de armoede te bestrijden, maar inzage in de bestedingen en de resultaten kwam nooit boven tafel.

In 2016 besloot de gemeenteraad een onderzoek in te stellen naar de situatie van Kansrijk. Dat besluit kwam enkele maanden na de opheffing van de organisatie.

Dit voorjaar verstrekte het stadsdeel de opdracht voor een onderzoek. Het rapport wordt na de zomer verwacht.

Lees ook: Kansrijk in Zuidoost blijft gevalletje tergend traag

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden