Gemeente benadrukt: grijscampagne nooit uitgevoerd

De gemeente benadrukt dat er nooit een campagne is uitgevoerd waarin door middel van anonieme filmpjes een antiradicaliseringsboodschap werd verspreid.

null Beeld anp
Beeld anp

Locoburgemeester Eric van der Burg legt in een brief aan de gemeenteraad dinsdag uit dat het idee van de zogenoemde 'grijscampagne' wel degelijk bestaan heeft en ook is onderzocht, maar dat de uitvoering daarvan in mei 2016 is gestrand op het bureau van wijlen burgemeester Van der Laan.

Daarmee bevestigt hij wat Het Parool en Elsevier afgelopen weekend schreven, namelijk dat het project in het slop raakte en daarop vroegtijd werd stopgezet.

Afzender onbekend
Van der Laan kreeg een aantal conceptfilmpjes te zien waarin een acteur luisteraars in straattaal meenam in zijn tocht naar verlichting. Religie speelde in de filmpjes geen enkele rol en om die reden schoot Van der Laan het gebruik ervan af.

Ook hadden de politie en het Openbaar Ministerie geadviseerd dat duidelijk zou moeten zijn waar de filmpjes vandaan kwamen. Bedenker van de campagne David Kenning had op zijn beurt juist fimpjes zonder afzender voorgesteld.

Van der Burg: 'Bij het bestrijden van radicalisering is altijd het uitgangspunt geweest dat niet alleen naar religie wordt gekeken, omdat er meer factoren een rol spelen. Dat betekent uiteraard niet dat de radicale islam geen rol speelt of niet benoemd zou moeten worden.'

Brede aanpak
Dat er werd nagedacht over deze manier van het bestrijden van radicalisering, was volgens slechts onderdeel van een brede aanpak en een verscherping van de aanpak. Over die brede aanpak is de raad gewoon geïnformeerd via twee raadsbrieven, aldus het college.

Overigens bevestigt Van der Burg wel dat maar een paar mensen op de hoogte waren van de mogelijke grijscampagne.

'Omdat er geen voorstel is opgeleverd waar de burgemeester mee heeft ingestemd, had het voorstel formeel nooit enige status, is het niet geagendeerd in de driehoek, niet besproken in het college van b. en w. en is de gemeenteraad er dus ook niet over geïnformeerd.'

Kosten
Over de kosten die zijn gemaakt in de 'ontwikkelfase van de eventuele campagne' kan het college op dit moment nog geen mededelingen doen. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Als dat is afgerond, wordt de gemeenteraad ook daarover geïnformeerd. Het college zegt dat zowel raad als college er 'belang bij hebben dat alle onduidelijkheid inzake deze kwestie wordt weggenomen'.

Volgens Van der Burg hangt het ontslag van Saadia a.-T niet samen met de inhoud van de campagne, maar met de wijze waarop zij opdrachten heeft uitgevoerd.

Donderdag is de campagne en de berichtgeving daarover onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Daar zijn de meningen verdeeld. Zo vindt het CDA het verhaal dat Elsevier als eerste publiceerde 'bizar' en de VVD 'heftig'. GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink noemde de ontstane ophef op zijn beurt 'hijgerig'.

Lees ook: Saadia A.-T. slachtoffer 'witwasoperatie' Stopera

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden