'Gemeente benadeelt onderhuurders sterk met nieuwe kostendelersnorm'

Duizenden bijstandsgerechtigden gaan er door de nieuwe kostendelersnorm die onlangs van kracht werd, fors op achteruit. Volgens de Amsterdamse Bijstandsbond dreigen vooral onderhuurders te worden benadeeld door te streng gemeentelijk beleid.

Henk Schutten
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ambtenaren van de gemeente zouden bijstandsgerechtigden onder druk zetten om zich bij hun ouders te laten inschrijven. Dan treedt de zogenoemde kostendelersnorm in werking, die voorschrijft dat de uitkering kan worden verlaagd als een bijstandsgerechtigde een woning met anderen deelt.

De bond vreest dat mantelzorgers in dit soort situaties zelfs dakloos kunnen worden als ze gedwongen worden de eigen woning op te zeggen en hun ouders komen te overlijden. Volgens de bond wordt de kostendelersnorm in Amsterdam voor met name onderhuurders veel te streng toegepast. 'Cruciaal hier is of er sprake is van een commerciële onderhuurrelatie. Als die er is, geldt de kostendelersnorm niet. De gemeente Amsterdam verbindt op eigen houtje, strenger dan de wet, allerlei voorwaarden aan de beoordeling of sprake is van onderhuur.'

Gedupeerd
De bond zegt wekelijks te worden geconfronteerd mensen die hierdoor gedupeerd worden. Als voorbeeld noemt de bond een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen, die een grote kamer huurde bij derden.

De huurovereenkomst voldeed niet aan de voorwaarden van de gemeente Amsterdam en de verhuurder wilde niet meewerken aan een nieuw huurcontract, waarna de kostendelersnorm van toepassing werd. 'In de praktijk betaalt zij 350 euro huur, van het kunnen delen van kosten is geen sprake, maar omdat de huurovereenkomst volgens de gemeente niet aan de voorwaarden voldoet, zal zij met twee jonge kinderen moeten leven van 594,80 euro per maand.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden