Gemeente belooft gifbodem Oostzanerwerf te saneren

De grond onder sportpark Oostzanerwerf in Amsterdam-Noord is zwaar vervuild. Onlangs zijn tijdens werkzaamheden aan de bestrating twee bouwvakkers onwel geworden door dampen die uit de grond kwamen.

De voorzitters Stam (links) en Koolmoes bij de plek waar de bouwvakkers onwel werden. Beeld Mats van Soolingen
De voorzitters Stam (links) en Koolmoes bij de plek waar de bouwvakkers onwel werden.Beeld Mats van Soolingen

"We waren hier al jaren bang voor," zegt Dennis Koolmoes, medevoorzitter van sportvereniging TOB, over de bedwelming van de bouwvakkers tijdens onderhoudswerk bij sportpark Oostzanerwerf.

De gemeente heeft inmiddels peilputten in het terrein geplaatst en een zogenoemde leeflaag aangebracht. Door deze maatregelen zou de situatie nu veilig moeten zijn.

De vervuiling werd aangetroffen bij het clubhuis. "We zijn al sinds de verhuizing in 2012 bezig met de gemeente om eventuele gezondheidsrisico's uit te sluiten. En net nu we een grote ledengroei meemaken gebeurt dit."

In 2012 besloot Kees Diepeveen, destijds stadsdeelbestuurder in Amsterdam-Noord, dat TOB moest verhuizen van sportpark Melkweg naar het terrein van Sporting Noord. "Doordat wij niet meer op zondag voetbalden, hadden wij een te geringe bezetting van onze sportvelden," zegt Marcel Stam, de andere voorzitter van TOB.

"Daarmee werd onze sportvereniging met voetbal, handbal, tennis, biljart en zaalvoetbal uit elkaar getrokken."

Historisch onderzoek
Het was al bekend bij de voorzitters dat het nieuwe terrein vervuild was. Het clubhuis staat namelijk precies op het terrein van de vroegere vuilstort van de gemeente Oostzaan.

Toen de voetbalafdeling van TOB van het stadsdeelbestuur moest verhuizen, eiste het ver­enigingsbestuur dat de bodem van het nieuwe terrein onderzocht zou worden om zeker te weten of sporten hier veilig was.

De gemeente kwam met historisch onderzoek, waarvan toen de conclusie was dat een deel van het terrein licht tot matig verontreinigd was. Daarom zouden er geen risico's zijn bij gebruik als sportveld.

Zware metalen
Eerder onderzoek in 1987 had uitgewezen dat de grond bij de ingang van het sportpark en onder het clubhuis zwaar was verontreinigd met zware metalen. Dat was bij de clubleiding bekend, daarom nam TOB geen genoegen met de conclusies van de gemeente.

Actie bleef uit. Koolmoes: "Ondanks deze aanwijzingen heeft de gemeente nooit het stuk grond achter ons clubhuis meegenomen in nieuwe bodemonderzoeken, terwijl we daar al sinds de verhuizing op aandringen."

Doordat er nu een leeflaag is aangebracht, is er geen bedreiging meer voor de gezondheid. "Het enige wat wij willen is dat iedereen hier veilig kan sporten" zegt Stam. "Wij proberen dat de gemeente al jaren duidelijk te maken en pas nu wordt er geluisterd. Vanwege alle commotie hebben helaas al twee jeugdleden hun lidmaatschap opgezegd."

Bodemonderzoek
Woensdagavond heeft de gemeente in samenwerking met de GGD voor het bestuur van TOB en naastgelegen voetbal club OSV een informatieavond gehouden. De bezoekers kregen te horen dat de vervuilde grond binnen een jaar gesaneerd wordt zonder hinder voor het voetbal. Er wordt nog bodemonderzoek uitgevoerd.

De gemeente verwacht op 25 september te laten weten hoe de sanering van het sportpark precies wordt uitgevoerd. De voorzitters van TOB hebben er vertrouwen in dat de oplossing dichtbij is. "We hebben het idee dat de gemeente nu eindelijk een probleem oppakt dat ze te lang heeft laten liggen."

null Beeld Jet De Nies
Beeld Jet De Nies

Vervuilde stortplaatsen

In 1984 is op Oostzanerwerf een vat chemisch afval gevonden. De sportpark­medewerker die het vond, kreeg blaasjes op zijn huid en moest medisch worden onderzocht. Het vat bleek gevuld met resten insecticiden.

Daarnaast werd kankerverwekkend benzeen en hexachloorcyclohexaan in de bodem gevonden.

Philips-Duphar en andere chemiebedrijven hebben in de jaren vijftig en zestig in en rondom Amsterdam chemisch afval gedumpt.

In de Volgermeerpolder en bij de Diemerzeedijk alleen zijn tienduizenden vaten met giftige stoffen gevonden. De Volgermeerpolder is afgedekt, Diemerzeedijk is helemaal ingepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden