Gemeente beboet illegale onderverhuur van sociale huurwoningen

Wie een sociale huurwoning onderverhuurt aan een derde partij kan vanaf nu een flinke boete verwachten. De gemeente maakte donderdag een nieuw plan bekend voor het aanpakken van woonfraude.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Afgelopen zomer kondigde de gemeente al aan harder op te gaan treden tegen mensen die een sociale huurwoning onderverhuren. In een aantal gevallen gaat dit volgens de gemeente om ‘perverse zelfverrijking’, waarbij verhuurders winst maken op het onderverhuren van onroerend goed dat niet hun eigendom is.

De boete bij doorverhuur wordt in de eerste instantie vastgesteld op 3250 euro en kan oplopen tot 13.500 euro als de verhuurder winst maakt. Gaan deze illegale verhuurders binnen drie jaar nogmaals de fout in dan krijgen zij boetes van respectievelijk 5000 euro en 20.500 euro voor hun kiezen.

In het verleden werden eventuele boetes door de woningbouwcorporaties bepaald. Vaak bestonden te maatregelen vooral uit het ontbinden van het huurcontract, waardoor een verhuurder weer onderaan de wachtlijst terechtkwam.

Nieuwe aanpak nodig

Volgens de gemeente leidt het doorverhuren van sociale huurwoningen tot verdringing op de woningmarkt. Er is minder doorstroming en huurwoningen komen zo niet beschikbaar voor mensen die ze daadwerkelijk nodig hebben.

Daarnaast hebben woningbouwverenigingen slecht zicht op woningen die illegaal worden doorverhuurd. De woningen zijn vaak slecht onderhouden en daarbij ontstaan regelmatig onveilige situaties.

Een ander probleem is dat verhuurders onterecht in aanmerking komen voor toeslagen en uitkeringen omdat zij ingeschreven blijven staan op het oude adres.

Om de nieuwe aanpak kracht bij te zetten hebben woningcorporaties voorlichting gekregen over hoe ze deze vorm van woonfraude beter kunnen herkennen.

Huisbewaarderschap

Het onderverhuren van een sociale huurwoning is niet altijd illegaal. Mensen die recht hebben op een sociale huurwoning mogen deze onderverhuren als zij bijvoorbeeld in het buitenland gaan studeren of werken, of als ze langere tijd op vakantie gaan. Ook mensen die maximaal drie maanden op proef willen samenwonen of maximaal een jaar in de gevangenis doorbrengen kunnen in aanmerking komen voor huisbewaarderschap. Dit is in alle gevallen voor korter dan een jaar.

Huisbewaarderschap moet aangevraagd worden bij de wooncorporatie. Als dit niet wordt gedaan is er altijd sprake van illegale onderverhuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden