'Gemeente Amsterdam wringt flexwerkers uit'

De gemeente Amsterdam is landskampioen flexwerk. Waar gemeenten gemiddeld 15 procent van de salarissen uitgeven aan externen is dat bij Amsterdam 'minstens 22 procent'.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tot die conclusie komt FNV Overheid woensdag in een 'zwartboek' (.pdf) waarin de ervaringen van flexwerkers bij de gemeente zijn opgetekend. Volgens de ambtenarenvakbond wordt veel structureel werk gedaan door uitzendkrachten en op basis van andere tijdelijke contracten die weinig zekerheid geven.

Bij een demonstratie van de flexwerkers in maart verspreidde de vakbond vragenformulieren onder de deelnemers. Hun anoniem opgetekende verhalen onderstrepen nog eens de grieven waar veel van de pakweg drieduizend flexwerkers bij de gemeente mee rondlopen.

Verschillende flexwerkers zeggen dat de onzekerheid ze zwaar valt. "Ik heb met ernstige rugklachten doorgewerkt, bang als ik was mijn baan te verliezen. Ook heb ik een operatie niet laten doen omdat ik niet uit de running wilde zijn. Ik ken verschillende uitzendcollega's die zwanger werden en ontslagen werden. Als uitzendkracht dans je continu op een koord."

"We kunnen dagelijks afbesteld worden en wijzigingen vinden vaak plaats," zegt een uitzendkracht bij gemeentereiniging. Ze zijn in een carrousel van uitzendcontracten terechtgekomen, schrijven ze. Het werk bevalt goed, maar telkens als ze bij het uitzendbureau een contract voor onbepaalde tijd moesten krijgen, na twee jaar of acht tijdelijke verbintenissen, werden ze bedankt voor bewezen diensten.

Ze noemen dat zelf een draaideurconstructie. Zodra het uitzendbureau het moment zag naderen dat zij een vaste aanstelling moesten krijgen, moesten ze er drie of zes maanden tussenuit. "Zo werken flexers al jaren, sommigen zelfs al 10 tot 16 jaar," schrijft de uitzendkracht bij gemeentereiniging.

Goede voorbeeld
Verder krijgt de gemeente het verwijt niet naar haar uitzendkrachten om te kijken. "Als zo'n belangrijk overheidsorgaan zou de gemeente het goede voorbeeld moeten geven. Als de overheid zo handelt, hoe kun je dan van de commerciële bedrijven verwachten dat ze zich netjes gedragen?" schrijft een andere uitzendkracht.

Ook personeel met een vast contract ergert zich. Ze moeten steeds weer nieuwe collega's inwerken, met alle extra werkdruk die daarbij komt kijken. Ook hekelen ze de verspilling door extra kosten en verlies aan talent. "Er zijn tal van bedrijven die staan te springen om hoger opgeleide jongeren en de gemeente doet weinig om deze jongeren binnen te houden."

Van de bijna driehonderd flexwerkers die het vragenformulier hebben ingevuld geeft 27 procent te kennen langer dan drie jaar voor de gemeente te werken.

13.500 ambtenaren in dienst, drieduizend flexwerkers

Tegenover ruim 13.500 ambtenaren in vaste dienst van de gemeente staan drieduizend flexwerkers, schreef wethouder Pieter Litjens (Personeel) eerder dit jaar aan de gemeenteraad.

Daaronder zijn zo'n 2500 uitzendkrachten, waarvan er ongeveer zevenhonderd al meer dan anderhalf jaar voor de gemeente werken. Toen Litjens die cijfers bekendmaakte drong een raadsmeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks en de Partij van de Ouderen al aan op minder flexwerk.

"Het is nog erger dan ik dacht, dit zijn 19e eeuwse toestanden, echt ongelooflijk hoe medewerkers door de gemeente worden behandeld als snel inwisselbaar productiemiddel," zegt PvdA-raadslid Dennis Boutkan nu.

GroenLinksraadslid Zeeger Ernsting spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. "Ik heb het idee dat het ook lui werkgeverschap is, heel erg."

"Heftig," zei ook SP'er Remine Alberts. D66-raadslid Guus Bakker was 'niet automatisch solidair' met de flexwerkers, zei hij. "In een tijd dat overal werk geflexibilseerd wordt vind ik niet dat de gemeente Malle Pietje moet zijn." Wel vindt hij dat er een oplossing moet komen voor de zevenhonderd uitzendkrachten die al lange tijd voor de gemeente werken. "Structureel werk verdient een vast contract. "

Uit de jaarrekening over 2015 blijkt dat Amsterdam de uitgaven aan externe inhuur veertig miljoen euro hoger heeft laten oplopen dan halverwege dat jaar werd verwacht. Terwijl de gemeente 873 miljoen uitgaf aan salarissen voor de vaste formatie, ging ruim 206 miljoen naar ingehuurd personeel.

In de jaarrekening werden de extra uitgaven verklaard door de behoefte aan expertise om de financiën op orde te brengen en specifieke projecten, waaronder nieuwe ict-systemen. Daarnaast werden extra uitzendkrachten ingezet om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen.

Zie ook: Raad vindt aantal flexwerkers gemeente absurd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden