Gemeente Amsterdam wil zelf Felix Meritis kopen

De gemeente Amsterdam gaat proberen het gebouw van Felix Meritis aan de Keizersgracht aan te kopen. De gemeente wordt dan zelf huisbaas van het noodlijdende debatcentrum of verkoopt het gebouw door aan een andere partij.

Jasper Karman
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft het college van b. en w. gisteren besloten. De gemeente heeft het eerste kooprecht op het gebouw en wil daar nu gebruik van maken. De komende weken wordt onderhandeld met de eigenaar van het pand, de stichting Felix Meritis Beheer. Het cultuur- en debatcentrum aan de Keizersgracht verkeert al geruime tijd in grote financiële problemen en moest half december uitstel van betaling aanvragen.

Twee ton
Sindsdien zoeken de curator en de directie naar financiële ondersteuning. Eerder deze week deed het bestuur van de stichting Vrienden van Felix Meritis een oproep aan de gemeente om ervoor te zorgen dat de huur van het pand wordt gehalveerd: van vier naar twee ton per jaar. Daarmee zouden de problemen kunnen worden opgelost, was de gedachte. Met een basishuur van twee ton kon volgens de stichting de rente op de hypotheek gewoon worden betaald. Het aflossen zou dan op een laag pitje kunnen worden gezet, totdat Felix Meritis uit de problemen is.

Welk bedrag de gemeente op tafel moet leggen om het gebouw aan te kopen, is niet bekend. Wel is duidelijk dat de gemeente al sinds 2005 voor 3,3 miljoen euro garant staat voor Felix Meritis. Een faillissement zou de stad dus ook geld kosten. Ook is nog onduidelijk wat precies zal gebeuren als de gemeente overeenstemming weet te bereiken met de beheersstichting van Felix Meritis over de verkoopprijs.

Doorverkopen
Wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) stelt dat het niet is uitgesloten dat het gebouw zal worden doorverkocht aan een derde partij, 'die er een sluitende exploitatie kan voeren'. Het gebouw moet dan voor een deel zijn debatfunctie behouden, maar kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. 'Er zit ook een horecafunctie op het gebouw en er zijn duizenden vierkante meters kantoorruimte,' zegt Gehrels. 'Die ruimte moet ook worden benut.'

Het alternatief is dat de gemeente zelf huisbaas wordt van het debatcentrum. Of de huur van het pand dan ook daadwerkelijk omlaag gaat, en of de gemeente dan inderdaad opdraait voor bijvoorbeeld de hoge kosten voor het brandveilig maken van het gebouw, moet nog worden bezien. Het college zal volgende week verder vergaderen over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden