Gemeente Amsterdam wil samen met prostituees seksbedrijf oprichten

De gemeente wil een bordeel opzetten dat wordt gerund door prostituees. Zo'n 50 sekswerkers kunnen mogelijk in juli al pooiervrij aan de slag op de Wallen.

De Wallen. Beeld anp
De Wallen.Beeld anp

Welzijnsorganisatie HVO Querido moet de prostituees gaan helpen met de exploitatie van het bordeel. Onder de vrouwen bestaat al langer de wens voor een seksbedrijf onder zelfbeheer, maar zij kunnen vaak niet aan de panden komen en hebben geen ervaring met ondernemen. In een op te richten stichting bundelen HVO Querido en de sekswerkers hun krachten. Uiteindelijk moeten de vrouwen volledige zeggenschap krijgen.

Voor het seksbedrijf zijn vijf panden beschikbaar, vier aan de Oudezijdsachterburgwal en één in de Boomsteeg. Het gaat in totaal om negentien ramen, waarachter 45 tot vijftig vrouwen kunnen zitten. De panden zijn nu nog in het bezit van NV Stadsgoed, die ze in 2007 kocht van 'Wallenkoning' Charles Geerts.

Mogelijk zelf eigenaar
De gemeente gaat actief op zoek naar marktpartijen die het vastgoed willen kopen, maar het is ook niet uitgesloten dat Amsterdam zelf eigenaar van de panden wordt. Burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat een 'minder wenselijke vermenging van belangen' omdat de gemeente ook de vergunningen verleent en toezicht houdt op het raamprostitutiebedrijf.

Toch zal er nadrukkelijk geen sprake zijn van een staatsbordeel, zegt de woordvoerder van de burgemeester. 'De rol van de gemeente is faciliterend, niet participerend.' Met het voorstel moet vrouwenhandel en uitbuiting worden tegengegaan.

Klankbordgroep
Eberhard van der Laan heeft de afgelopen tijd meerdere malen gesproken met een klankbordgroep bestaande uit prostituees. In die gesprekken bleek dat de vrouwen graag zeggenschap willen over de huur van hun werkruimten en arbeidsvoorwaarden.

Het pooiervrije bordeel biedt niet uitsluitend plaats aan Nederlandse prostituees. Als buitenlandse vrouwen een vergunning hebben mogen ze ook achter een van de negentien ramen zitten.

Als de raad akkoord gaat wil het college van B en W zo snel mogelijk gaan onderzoeken hoe het plan uitgevoerd kan worden. Als alles meezit kan het bordeel deze zomer al open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden