Gemeente Amsterdam voor de rechter wegens zorgbeleid

Waarom krijgen bestaande zorgaanbieders van de gemeente Amsterdam makkelijker toegang tot de Amsterdamse zorgmarkt dan nieuwe aanbieders? Die kwestie legt Siriz voor aan de rechter.

Bestaande zorgaanbieders zouden makkelijker toegang tot de Amsterdamse zorgmarkt krijgen dan nieuwe aanbiedersBeeld anp

Siriz is een landelijke organisatie die jongeren helpt bij ongewenste zwangerschap. De organisatie geeft op scholen les over zwangerschapspreventie en bereikt daarmee ongeveer tweeduizend leerlingen in Amsterdam en omgeving, zo becijferde Siriz. Daarnaast heeft de stichting maatschappelijk werkers in dienst die vrouwen begeleiden bij het besluit om al dan niet tot abortus over te gaan. Siriz is al jarenlang actief in Amsterdam.

Sinds de decentralisatie in de zorg uit 2015 is de subsidiestroom voor Siriz in Amsterdam weggevallen. Siriz kreeg subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, maar die droogde op en nu lijdt Siriz verlies. Dat terwijl Altra, een organisatie die dezelfde zorg aanbiedt en ook al jarenlang actief is in Amsterdam, wel geld krijgt van de gemeente. Altra kreeg tot 2015 subsidiegeld van de Stadsregio Amsterdam en daarna van de gemeente.

"Wij willen ook toegang tot de Amsterdamse zorgmarkt, maar de criteria zijn in onze ogen in strijd met het gelijkheidsbeginsel van de Aanbestedingswet," zegt Ronald Zoutendijk van Siriz. "Wij worden gezien als nieuwkomer op de markt en om die reden moeten wij aan extra gunningscriteria voldoen ten opzichte van een bestaande ­aanbieder als Altra. Dat vinden wij oneerlijk."

Siriz ging tevergeefs met de ­gemeente in ­gesprek. Daarom legt de organisatie de kwestie voor aan de rechter. Het kort geding is op 30 ­augustus. De uitspraak kan verstrekkende ­gevolgen hebben voor de zorgmarkt in Amsterdam. Als nieuwkomers eenvoudiger kunnen toetreden, zullen meer instellingen zorg willen leveren in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden