Plus

Gemeente Amsterdam staat machteloos bij topsalarissen

Na de ophef over de te hoge beloningen bij het GVB, keert ook Alliander riante salarissen uit aan de top. Te riant, vindt een boze wethouder Kajsa Ollongren. Maar ze staat machteloos.

Michiel Couzy
Kajsa Ollongren. Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP
Kajsa Ollongren.Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP

En weer gaat er een boze brief uit: wethouder Kajsa Ollongren zal Alliander laten weten dat de gemeente Amsterdam niet kan leven met de ontslagpremie van 517.000 euro voor de afgetreden topman Peter Molengraaf. En ook niet met de topbeloning van zijn opvolger, Ingrid Thijssen, die meer gaat verdienen dan de premier.

"Alliander is losgeslagen van de werkelijkheid," zegt Ollongren in een toelichting.

Amsterdam bezit 9,2 procent van de aandelen in de beheerder van het energienetwerk en heeft dus iets te zeggen. Althans, op papier. Alliander heeft al laten weten de topsalarissen niet te matigen omdat Amsterdam dit zo nodig wil.

De gemeente heeft op eigen houtje bepaald dat de beloningsnormen die gelden voor publieke instellingen, ook bepalend zijn voor bestuurders bij deelnemingen waarin Amsterdam aandeelhouder is, zoals de RAI, het Havenbedrijf, Schiphol, het GVB en dus ook Alliander.

Ook zij mogen niet meer verdienen dan 181.000 euro, het salaris van de premier.

Op het matje
"Deelnemingen dienen publieke belangen, met publiek geld en daarbij passen geen exorbitante beloningen," zegt Ollongren.

Het is niet de eerste keer dat ze boos is over salarissen bij deelnemingen. Vervoersbedrijf GVB, volledig in handen van de gemeente, heeft alweer twee bestuurders benoemd die te veel verdienen.

Ollongren heeft de commissarissen, die over de beloningen gaan, op het matje geroepen, maar uiteindelijk staat ook Ollongren machteloos. Bij in elk geval Schiphol, GVB, Alliander en Afvalenergiebedrijf zijn de salarissen nog altijd boven de norm.

Lange adem
Dit komt doordat die diverse ontsnappingsroutes biedt. Amsterdam heeft bij Alliander geen meerderheid en te weinig steun van andere aandeelhouder om de norm bij het netwerkbedrijf op te leggen. GVB beroept zich op het feit dat het voor een ministerssalaris geen geschikte kandidaten kan vinden.

De gemeente kan als aandeelhouder geen beloningsbeleid opleggen, alleen goedkeuren. De commissarissen zijn eerst aan zet. En dat kost tijd. Bovendien geldt de norm alleen bij nieuwe benoemingen. Streng beloningsbeleid is dus een kwestie van de lange adem. "We zullen na een aantal jaren verbeteringen zien over de gehele linie," zegt Ollongren.

Ze wijst op de beloningen bij het Havenbedrijf, waar de vorig jaar aangestelde topman Koen Overtoom keurig binnen de beloningsnorm blijft.

Machtsmiddel
Ook bij Schiphol is het salaris van topman Jos Nijenhuis onder druk van aandeelhouders niet omhoog gegaan, al zit hij ruim boven de norm. "We kunnen niets afdwingen, maar we kunnen ons standpunt wel blijven herhalen," aldus Ollongren.

Het uiterste machtsmiddel is ontslag van de commissarissen. Rutger Groot Wassink van GroenLinks vindt dat de gemeente daar werk van moet maken. "Want hier is sprake van een duidelijk fuck you van het GVB en Alliander."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden