'Gemeente Amsterdam moet betalen voor naam Amsterdam Arena'

Amsterdam zou geld moeten betalen aan de Amsterdam ArenA voor het gebruik van 'Amsterdam' in de stadionnaam. Dat heeft directeur Henk Markerink van de ArenA vanochtend bij BNR gezegd.

Krijgt de Amsterdam Arena binnenkort een andere naam? Beeld anp
Krijgt de Amsterdam Arena binnenkort een andere naam?Beeld anp

De gemeente geeft echter geen gehoor aan die oproep. Of een naamsverandering nu ophanden is, is onduidelijk, maar Markerink wijst erop dat een commerciële naam voor het stadion wel 4 miljoen euro per jaar op zou kunnen brengen.

'Er zijn veel stadions in de wereld met een naamsponsor. Dat brengt geld op dat weer geïnvesteerd kan worden in het stadion.' Markerink noemt de Allianz Arena van Bayern München en het Emirates Stadion van Arsenal als voorbeelden. Beide clubs krijgen volgens hem ongeveer 7 miljoen euro per jaar van hun stadionsponsor. 'We zijn natuurlijk geen München of Londen, dus laten we eens beginnen met de helft. Vier miljoen euro per jaar is serieus geld.'

Ajax City
Markerink reageert in de uitzending van BNR ook op de plannen voor Ajax City, het nieuwe trainingscomplex voor de Amsterdamse club waar Het Parool zaterdag over schreef. Volgens de directeur van de Arena gaat de bouw van het complex 'tientallen miljoenen' kosten en wordt het een ingrijpende verhuizing.

Ajax wil het nieuwe trainingscomplex binnen tien jaar realiseren, pal naast de Arena. 'Ajax City', een werknaam van de gemeente Ouder-Amstel, moet De Toekomst vervangen. Ajax' huidige trainingscomplex is al sinds 1996 in gebruik. Ondanks vele verbouwingen is De Toekomst aanzienlijk minder geavanceerd dan bijvoorbeeld het onderkomen van FC Barcelona, dat Ajax met veel interesse heeft bekeken.

Woningen
Het voornemen van Ajax voor een nieuwe accommodatie hangt samen met plannen van de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam. Onder de naam De Nieuwe Kern hebben zij 4500 woningen gepland in het gebied rondom de Arena. De Toekomst moet plaatsmaken voor woningen, in ruil daarvoor claimt Ajax de ruimte pal naast de Arena voor Ajax City. Daartoe moet Ajax met de gemeente Amsterdam in onderhandeling.

Henk Markerink, directeur van de Amsterdam Arena Beeld Geert Broertjes
Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenaBeeld Geert Broertjes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden