Gemeente Amsterdam blijkt frequente bezoeker minister

Lobbyorganisaties van werkgevers en individuele bedrijven komen het vaakst bij ministers over de vloer. Amsterdam gaat als enige gemeente regelmatig bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu op bezoek.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen tijdens de opening van de nieuwe tweede Coentunnel in 2013. Beeld anp
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen tijdens de opening van de nieuwe tweede Coentunnel in 2013.Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Volkskrant deed naar de agenda-afspraken van alle ministers vanaf het aantreden van Rutte II tot oktober 2015. De krant kreeg inzage in de agendagegevens door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het is voor het eerst dat ministers inzage geven in hun agenda. Bedrijven uit de voedingsmiddelensector hadden de meeste afspraken. Ook de Nederlandse Spoorwegen (36 keer) en ProRail (34 keer) kwamen vaak naar Den Haag, om de staatssecretaris van Transport te bezoeken, net als Air France-KLM (25 keer).

Op eigen houtje
Na het bedrijfsleven zijn decentrale overheden de frequentste bezoekers van bewindspersonen. Het veelvuldig bezoek van Amsterdam (17 keer) aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu valt op. Vaak gaat het gemeentelijk overleg via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (27 keer), maar Amsterdam reist blijkbaar vaak op eigen houtje naar Den Haag af.

Volgens het ministerie heeft de stad een mainportfunctie en is het daarom belangrijk dat de lijntjes kort worden gehouden. "De gemeente Amsterdam neemt deel aan veel bestuurlijke trajecten, zoals knooppunt Zuidas, de wegverbredingen Schiphol-Amsterdam-Almere en de ontwikkeling van het gebied rondom Schiphol."

In totaal werden 4652 afspraken geteld. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, 593 maal) en minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 558 keer) kregen het vaakst bezoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden