Gematigde huurverhoging voor mensen met laag inkomen

Veel woningcorporaties beperken de huurverhoging op 1 juli voor mensen met een laag inkomen. Bijna geen enkele corporatie komt tot de maximale 2,1 procent.

Ton Voermans
Deze maand krijgen alle huurders van corporatiewoningen te horen hoeveel zij extra moeten betalen. Beeld anp
Deze maand krijgen alle huurders van corporatiewoningen te horen hoeveel zij extra moeten betalen.Beeld anp

Een aantal corporaties ziet zelfs helemaal af van de verhoging voor lage inkomens. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de Woonbond, de organisatie die de belangen van huurders behartigt.

"We zijn blij dat voor de lage inkomens het huurakkoord met de corporaties zich vertaalt in lage stijgingspercentages. Maar we zijn er nog niet. Veel huishoudens kunnen niet rondkomen. Dat is niet meteen opgelost met een gematigde huurverhoging," zegt Marcel Trip van de Woonbond.

Scheefwonen tegengaan
De huren worden per 1 juli verhoogd. Deze maand krijgen alle huurders van corporatiewoningen te horen hoeveel zij extra moeten betalen. "Wij maken ons zorgen over de middeninkomens, huurders met een inkomen tussen ongeveer 34.000 en 44.000 euro bruto," zegt Trip van de Woonbond. "Ook in die groep zijn er problemen met de huurbetaling."

Vorige week becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat achttien procent van de huurders problemen heeft met de huurbetaling. Dat komt neer op een half miljoen mensen.

Woningcorporatie Portaal, die 55.000 woningen verhuurt in Utrecht, Leiden en de regio Arnhem, zet om die reden de huurverhoging op nul procent voor alle huurders die minder verdienen dan 44.360 euro. Dat is tachtig procent van de huurders. Wie meer verdient, kan tot 4,6 procent hogere huur tegemoet zien. Daarmee probeert de corporatie scheefwonen (hoge inkomens in een goedkoop huurhuis) tegen te gaan. Niet alle woningbouwverenigingen hebben de huur al aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden