Gematigd Ennahda claimt winst Tunesische verkiezingen

De gematigd islamitische Ennahda-partij heeft zich gisteravond tot winnaar van de Tunesische verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering uitgeroepen. De voorlopige verkiezingsuitslagen lijken uit te wijzen dat Ennahda de grootste afvaardiging in de vergadering, en dus een belangrijke stem in de nieuwe grondwet krijgt.

AP
De uitslag wordt bekend gemaakt. Beeld epa
De uitslag wordt bekend gemaakt.Beeld epa

De voorheen verboden islamitische partij staat een op het geloof gebaseerde politiek voor, maar zegt bijvoorbeeld de ruime rechten die vrouwen in Tunesië naar Arabische begrippen genieten, te zullen handhaven. Ook zegt de partij een coalitieregering te willen vormen, zelfs al zou ze op grond van de uitslag alleen kunnen regeren.

Partijfunctionarissen schatten dat Ennahda, dat wederopstanding of hergeboorte betekent, ten minste 30 procent van de stemmen heeft vergaard. Andere schattingen naderen zelfs de 50 procent. Volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen.

Verrassend
In veel kiesdistricten is de partij Congres voor de Republiek van mensenrechtenactivist Moncef Marzouki naar verluidt verrassend als tweede geëindigd. Van alle seculiere partijen heeft deze partij zich het meest opengesteld voor samenwerking met Ennahda. Voor de Progressieve Democratische Partij daarentegen lijken de verkiezingen op een teleurstelling uit te lopen. Onder het in januari verdreven regime was deze partij de grootste legale oppositiegroep. De centrumlinkse partij afficheerde zichzelf in de verkiezingscampagne als de belangrijkste tegenstander van Ennahda, maar volgens de eerste uitslagen eindigde ze niet eens als derde of vierde.

Van de 7,5 miljoen kiesgerechtigden hadden 4,1 miljoen mensen zich als kiezer laten registreren. De verkiezingen verliepen in een feestelijke sfeer. Veertienduizend waarnemers uit binnen- en buitenland zagen toe op het verloop van de verkiezingen. Het nieuwe parlement krijgt 217 leden en krijgt als taak een nieuwe grondwet op te stellen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden