Gijs Groenteman.Beeld Artur Krynicki

Gelukkig worden met je ideale coach

PlusGijs Groenteman

Het is tegenwoordig in om een coach te hebben. Is een coach een eerste levens­behoefte? Moet Femke Halsema een coach, of Andries Knevel, of Jaap Stam?

Even over mijn eigen leven: ik heb altijd maar een beetje coachloos aan zitten rommelen. Trouwen, kinderen krijgen, scheiden, verhuizen naar Almere en terug naar Amsterdam, hertrouwen, nog meer kinderen krijgen, een huis in Diemen overwegen, boterhammen ­smeren, boodschappen doen, werken, tv-kijken, sociale contacten onderhouden – al die jaren heb ik maar gewoon op mijn gevoel gevaren, zonder coach! Waar was ik mee bezig?

Psychologie Magazine heeft nu een website geopend, Coach­finder, waarop iedereen een passende coach kan vinden. Er staan lachende mensen op de homepagina, met hagelwitte, kaarsrechte tanden. Ik denk dat zij coaches zijn, of dat ze net een goede coach gevonden hebben.

Een coach vinden blijkt lang niet simpel, daarom hebben we er een website voor nodig. Er zijn niet alleen heel veel coaches, maar ook heel veel sóórten coaches.

Ik noem even wat categorieën die op de website staan: businesscoach, coactive coach, counselor, HSP-coach, jobcoach, leiderschapscoach, lifestylecoach, loopbaancoach, carrièrecoach, performancecoach, personal coach, persoonlijk leiderschapscoach, psychodynamisch coach, psychoanalytisch coach, singles coach, stresscoach, teamcoach, transformationele coach, vitaliteitscoach, wandelcoach en zelfbeeldcoach.

Zelf zou ik heel graag Arie Boomsma als coach willen, omdat ik dan én een goddelijk lichaam krijg, én een prachtige kaaklijn, én een bronzen stemgeluid, én een extreem rustige en positieve uitstraling. Over de tatoeages kunnen we nog discussiëren. Arie Boomsma is helaas geen categorie. Ook weet ik niet of Arie eigenlijk is op­geleid tot coach. ‘Het is een goed teken wanneer een coach erkend is door de Nobco, EMCC, Noloc, LVSC of StiR, of een EQA-opleiding heeft gevolgd of een EIA-keurmerk heeft,’ aldus de website. De wereld van de coaches blijkt er een te zijn met bizar veel onbegrijpelijke afkortingen.

Gelukkig is er ook een algoritme om mijn ideale coach te vinden. Na een paar simpele vragen blijkt coach Fritzi Ponze mij het best te passen. Fritzi: ‘Met hulp van yoga, meditatie en zelf­onderzoek omarm ik het leven als een avontuurlijke reis vol tegenstellingen, uitdagingen en verbindingen. Ik vind het heerlijk om met dochter en vriend te struinen en ’s avonds te verdwijnen in een boek. Of met vrienden samen te zijn.’

Maar heeft dat wandelen, yogaën en struinen over het strand Fritzi zelf zo gelukkig gemaakt, vraag ik mij somber af.

Hoe dan ook, het leven kunnen omarmen als een avontuur vol tegenstellingen is de moeite waard. Als iedereen een coach nodig heeft, lijkt het mij een gat in de markt. Beste advies van een coach aan iedere willekeurige cliënt: word coach.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden