PlusAnalyse

Gelukkig, geen aanslag op CS: Zo werkt de angst voor terreur

Het ernstige ongeluk voor het Centraal Station leidde tot allerlei ongepaste emoties. Opluchting omdat het geen aanslag was en teleurstelling dat deze 'aanslag' onder de pet werd gehouden.

Patrick Meershoek
Hulpverleners bij Amsterdam CS na de aanrijding Beeld Evert Elzinga/ANP
Hulpverleners bij Amsterdam CS na de aanrijdingBeeld Evert Elzinga/ANP

Opluchting is een buitengewoon vreemde emotie na een ernstig ongeluk waarbij een onwel geworden automobilist voor het Centraal Station in Amsterdam zeven toeristen schept en vier van hen ernstig verwondt. En toch was dat zaterdagavond het overheersende gevoel: gelukkig, geen terroristische aanslag.

Dus zo werkt angst voor terreur in de praktijk: wachtend op de klap die steden in omringende landen al hebben moeten incasseren, schrikken we op zodra op een mooie zomeravond iets gebeurt wat we herkennen als een aanslag, om meteen daarna weer opgelucht adem te halen als het loos alarm blijkt te zijn.

Schrikmoment
Het ongeval voor CS was niet het enige schrikmoment dit weekeinde. Vrijdag trof de politie in Eindhoven een verdachte 29-jarige Amsterdammer die stond te filmen in de buurt van het PSV-stadion waar Guus Meeuwis een concert gaf.

Na controle bleek hij als geradicaliseerd in de boeken van de veiligheidsdienst te staan. Hij is opgepakt en zit nog vast.

Van een heel andere orde was de helikopter­piloot die zaterdag de bezoekers van Retropop in Emmen de stuipen op het lijf joeg door in duikvlucht over het festivalterrein te scheren.

De stunt was bedoeld als grap, aldus de piloot na zijn aanhouding, maar hij was kennelijk vergeten dat dit een slechte tijd is voor zulke grappen.

Bloedsuikerspiegel
Om eventuele paniek de kop in te drukken kwam de politie zaterdagavond na het voorval bij CS snel met het bericht naar buiten dat de bestuurder van de auto onwel was geworden. De 45-jarige Amsterdammer is suikerpatiënt, en een dubbele test op het bureau bevestigde dat de man een lage bloedsuikerspiegel had.

Die geruststellende verklaring van de politie miste haar uitwerking op de sociale media, waar sommigen een doofpot meenden te herkennen om een islamitische aanslag op Israëlische toeristen onder de pet te houden. De snelle verklaring werd als verdacht gezien.

Complotdenkers
Dat de recherche een dag later voor de zekerheid het huis van de automobilist doorzocht op aanwijzingen voor een radicale overtuiging, paste volgens de complotdenkers in het plaatje. Waarom de woning van een suikerpatiënt doorzoeken als er niet meer aan de hand is?

Zo vermengde de opluchting over het feit dat Amsterdam was ontsnapt aan een aanslag zich ook met iets van teleurstelling en boosheid over het gegeven dat de aanslag geen aanslag mocht heten.

Nog twee mensen in het ziekenhuis

Van de zeven mensen die zaterdagavond gewond raakten bij het ongeval bij CS verbleven er vanochtend nog twee in het ziekenhuis. Zij worden behandeld voor botbreuken.

De automobilist kan zich niets meer herinneren van het incident. Hij kon de politie ook niet vertellen waarom hij zaterdag naar CS was gereden. De man, een 45-jarige Amsterdammer, zit nog vast. Volgens een woordvoerder wil de politie 100 procent zeker zijn van de aanleiding van de aanrijding.

Even voor negen uur werd hij bekeurd omdat hij op een plek stond waar dat niet was toegestaan. De man gaf ook zijn rijbewijs af, maar daarna schoot de auto weg over de trambaan om tegen het muurtje van de metro-ingang tot stilstand te komen.

De politie gaat uit van een medische oorzaak. Een stoot adrenaline kan er bij suikerpatiënten toe leiden dat zij onwel worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden