Schuim

Gelukkig begint de crème de la crème om me heen ook te soppen

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Macallan's Captains Dinner.

Initiator François-Léon Van der Velden (Dutch Global Media), TwentySevendirecteur Eric Toren en Bram ­Kaplan, ambassadeur van hoofdsponsor Macallan's. Ze hopen op een nieuwe traditie. Beeld Schuim

De man van een hotdogstand op de Dam klapt de voorklep dicht. Regen spat alle kanten op. "Wat een kutdag!" Hij draagt een wollen trui.

Ik passeer hem net, op weg naar restaurant Bougainville in Hotel TwentySeven, voor een diner met veertig ceo's. Aan mij heeft hij ook geen klandizie, sorry man, ik moet mijn buikje sparen.

Ik stap de bar binnen en snap meteen de exclusiviteit van dit gezelschap. Dit zijn de mensen die de halve stad bezitten en dan ken ik alleen Christine Kroonenberg en Won Yip van gezicht.

Ah, en Tom Kellerhuis. Onder druk van hem kocht ik onlangs nieuwe zwarte schoenen, en dat vertel ik hem ook.

"Kijk, ik heb nieuwe schoenen!"

Kellerhuis, allemaal goed bedoeld, adviseerde me met klem toch echt nieuwe schoenen aan te schaffen. Hij tipte zijn eigen handgemaakte, 1500 euro. Per stuk.

Hij is tevreden. "Prima! Je gaat vooruit. Langzaam, maar je gaat vooruit."

(39,50 euro bij Van Haren, vriend.)

"Wel nog poetsen!"

Dat puntje geef ik hem.

Ik drink een twist op een whisky-sour met huisgemaakte sherry­siroop, gecarboniseerd met koolzuur. Daar lust ik er zo nog wel eentje van.

Die high society bevalt me wel.

Ik neem plaats in misschien wel het mooiste rookhok van de stad. Bij TwentySeven hoef je niet op de stoep te staan, dat begrijp ik ook wel.

Daar is Won Yip. Ik zeg dat Jan des Bouvrie zojuist vertelde dat hij nog nooit een computer heeft aan­geraakt. Yip gebruikt zelf ook pas vijf jaar e-mail. "Dan hadden ze het over apenstaartje. Dus ik mailen: won.apenstaartje. Die mails kwamen niet aan, dus ik ICT bellen. Zij lachen natuurlijk."

Ik vind het nu al een geslaagde avond.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

We schuiven aan. Dit moet een traditie worden, hoor ik. In die goede oude VOC-tijd had de scheepskapitein het ook aan tafel net wat beter dan de matrozen, en dat moet het Captains Dinner ook worden in Amsterdam.

Niet voor matrozen. Als ik zo eens om me heen kijk: een zeer geslaagde start.

We krijgen het voorgerecht. Op mijn bord ligt een takje. Ik raak dan telkens in milde paniek: voedsel of decoratie? Maar deze blijkt op het bord geschilderd - weer wat nieuws.

We vervolgen met gebakken eendenlever in een lekker plasje jus. Het gerecht combineert uitstekend met de volgende whisky, wordt me verteld, en ik ga niemand tegenspreken.

Er staat ook een schaal met brood, al noemen ze dat hier brioche. Ik ga gewoon soppen, kan mij het schelen.

Gelukkig begint de crème de la crème om me heen ook gewoon lekker te soppen. Een geruststellend beeld.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Macallan’s Captains Dinner
Waar Hotel TwentySeven, Dam
Wie François-Léon Van der Velden, Won Yip, Christine Kroonenberg, Frits Huffnagel, Tom Kellerhuis, Eric Toren, Pascal Jalhay
Wanneer dinsdag 27 maart, 18.30 tot 23.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ****
Hans dronk whisky van 1600 euro per fles. Klokte prima weg

Horecatycoon Won Yip, farmacietycoon Lasé Hu (hij kocht kasteel De Wittenburg, voor de lol) en Sony-­directeur Michiel Okma. Beeld Schuim
Zakenvrouw Christine Kroonenberg, ontwerper Jan des Bouvrie en Christine Noordzij (Noordzij Partners). Des Bouvrie: 'Ik heb in mijn leven nog nooit een computer aangeraakt.' Beeld Schuim
Marc Kooiman (Massimo Mioretti), Hayet Faresi (Ralph Lauren) en John Gerdsen (Zaamen), tevens chef op 24Kitchen. 'Ik zit nog steeds in de herhaling. En zo word ik geen dag ouder.' Beeld Schuim
Paul Coenen (Automotive Tax) en Sonia gravin Festetics de Tolna (Alchemist Fashion), 'Fles' voor intimi. Beeld Schuim
Onmisbaar op elk feestje: oud-wethouder Frits Huff­nagel en HP-hoofdredacteur Tom Kellerhuis: 'Ik sta ­altijd op foto's alsof ik zit te poepen.' Check! Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden