Geluidsoverlast door horeca: 'Je ligt te trillen in je bed'

Dreunende bassen van cafés en clubs leveren omwonenden veel geluidsoverlast op. De gemeente gaat daarom voortaan ook de lage frequenties meten. 'Het is het verschil tussen wel en geen nachtrust.'

Roelf Jan Duin
Uitgaansdrukte op het Rembrandtplein: ook dit omgevingslawaai stoort omwonenden Beeld Amaury Miller
Uitgaansdrukte op het Rembrandtplein: ook dit omgevingslawaai stoort omwonendenBeeld Amaury Miller

'Eindelijk," verzucht Peter Taks. Hij woont op de Herengracht, pal achter het Rembrandtplein en kent het gevoel als de kroegen de bas opendraaien. "Het dreunt dwars door de gevel heen. Je ligt echt te trillen in bed."

Klagen heeft in de meeste gevallen geen zin. De normen voor het maximale geluid dat een horecaondernemer mag maken, zijn namelijk uitgedrukt in dB(A): kort door de bocht zijn dit de decibellen die mensen kunnen horen.

De gemeente meet het geluid dat een kroeg of een club produceert ook alleen maar in dB(A), terwijl de meeste overlast voor omwonenden komt van de lage tonen, de dB(C). (Zie kader)

Daar komt verandering in, kondigt de gemeente aan. Voortaan zal ook erop worden toegezien dat de bastonen die een horecazaak produceert binnen normen blijven. Die hebben 'een steeds grotere rol gekregen in de muziek, waardoor de overlast van muziekgeluid de afgelopen jaren is toegenomen.'

Jan Kramer, directeur van de Stichting Geluidshinder, beaamt dat. "Met name dancemuziek wordt kwalitatief goed gevonden als het veel lage tonen bevat. Daarom hebben veel installaties extra subwoofers en willen muziekproducenten zo veel mogelijk bas in hun nummer krijgen."

Meedeinende servieskast
Het effect voor omwonenden: een met de beat meedeinende servieskast, ramen die in hun sponningen trillen en slapeloze nachten. Isabelle Blekxtoon kan daar over meepraten. Ze is voorzitter van stichting De Nachtwacht, de vereniging van bewoners rond het Rembrandt-plein.

"Tegen bastonen zijn geen oordopjes opgewassen. We hebben bij de gemeente al heel vaak aangedrongen om ook te handhaven op dB(C), het is heel goed nieuws dat dit nu gaat gebeuren. Voor ons is dit het verschil tussen wel of geen nachtrust."

De geluidshinder van het Rembrandtplein is sowieso al afgenomen, zegt Taks. Anderhalf jaar geleden zijn bewoners en horecaondernemers met elkaar in gesprek gegaan hoe de overlast teruggebracht kon worden. Dat heeft effect gehad, zegt Taks. "Club Prime heeft met een extra plafond en extra muren een soort 'box in a box' gecreëerd, dat scheelt heel veel. Van ons mogen mensen best uit hun dak gaan op het plein, als wij maar kunnen slapen."

De notoire veroorzakers van overlast zijn nu nog de feestcafés in de 'Duivelsdriehoek' aan de Korte Reguliersdwarsstraat. "Met name van zondag- tot en met woensdagnacht overschrijden die alle geluidsnormen. Ze weten dat er op die dagen toch nauwelijks gehandhaafd wordt."

Volumeknop lager
Mogelijk moet in de uitgaansgebieden rond het Leidse- en Rembrandtplein de volumeknop sowieso omlaag. In 1993 is bepaald dat horecazaken daar vijf decibel meer geluid mogen maken dan in de rest van de stad, maar onlangs bleek dat hier sinds 2008 al geen rechtsgrond meer voor is. De gemeente gaat dit voorjaar ­onderzoek doen naar het geluidsniveau in de uitgaansgebieden.

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland staat niet te juichen bij de nieuwste plannen van de gemeente. "Het is van alle tijden dat bewoners overlast ervaren van de uitgaanspleinen en er is geen significante daling of toename waar te nemen. Onze ervaring is dat bewoners veel vaker klagen over het omgevingslawaai dan over geluid uit horecazaken."

Wat is dB(A) en dB(C)?

De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibellen. Lang niet het hele spectrum van frequenties is voor mensen waarneembaar. Het oor filtert de hoogste en de laagste frequenties en daarom wordt bij de handhaving alleen gekeken naar de norm in A-decibellen, ofwel dB(A).

Dancemuziek bevat vaak veel bastonen. Deze lage frequenties worden uitgedrukt in dB(C). De gemeente wil nu de dB(C)-waarde gaan vastleggen in de voorschriften voor horeca en hier ook op gaan handhaven.

Voor festivals geldt dit nog niet, maar mogelijk wordt in een nieuw evenementenbeleid ook naar bastonen gekeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden