Geluidsinspecteurs 1200 keer in actie in Amsterdamse horeca

Sinds ruim een jaar heeft de gemeente drie teams (in burger) die op uitgaansavonden direct reageren op klachten van geluidsoverlast van de horeca. In vier maanden voerden de teams zo'n 1200 controles uit, en in een kwart van de gevallen was sprake van een overtreding. 

Merel Straathof
De gasten van café Bouwman in de Utrechtsestraat zijn 'uitgewaaierd' tot op de rijbaan. Ze moeten naar binnen. Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)
De gasten van café Bouwman in de Utrechtsestraat zijn 'uitgewaaierd' tot op de rijbaan. Ze moeten naar binnen.Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

Eén team rijdt in Centrum, een ander team in Zuid, Zuidoost en Oost, een derde in West, Nieuw-West en Noord. Een weekend 'op Centrum' betekent veelal een rondje Leidse- en Rembrandtplein, de Utrechtsestraat met onder meer de Huyschkaemer, Pata Negra, café Bouwman en bar Moustache, de Rozengracht met Boom Chicago en club Closure, de Marnixstraat met Waterkant, de Westerstraat en de Noordermarkt met Proust en Finch.

De klachten die via het gemeentenummer binnenkomen, betreffen veelal uitwaaiering van het terras, open ramen en deuren terwijl de muziek aanstaat, of te harde muziek. In het laatste geval meten inspecteurs driemaal een minuut het aantal decibel met geluidsmeters tegen de gevel van de woning of binnen.

Meerdere waarschuwingen leiden tot een brief van de gemeente met een maatregel, zoals een boete, inkrimping van het terras, begrenzer op de muziekinstallatie en uiteindelijk sluiting.

Rembrandtplein en Leidseplein
Juist de uitgaanspleinen blijken goed te scoren. Slechts bij twaalf procent van de klachten op het Rembrandtplein en Leidseplein is er sprake van een overtreding (Amsterdamse gemiddelde is 25 procent). Dat heeft volgens teamleider Dirkjan Lokhorst te maken met ervaring en een professionele bedrijfsvoering: 'Bijvoorbeeld twee portiers aan de deur, een sluis en goede isolatie.'

Volgens geluidsinspecteur Ad is tachtig tot negentig procent van de ondernemers van goede wil. In zijn anderhalf jaar is het nog niet tot sluiting van een zaak gekomen; een aantal is wel toe aan de betaling van de boetes van enkele duizenden euro's.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden